Blokádot emeltek Németország és Spanyolország felé a francia parasztok

külföld
2015 július 27., 19:19
comments 114

A gazdálkodók az utak lezárásával több száz teherautót akadályoztak meg abban, hogy külföldről vigyen húst, zöldségeket és egyéb fogyasztási cikkeket Franciaországba. A francia gazdákat a zuhanó árak és az olcsó import akasztja ki.

Az észak-keleti Alsace régióban több mint ezer paraszt tüntetett, traktorokkal összesen hat Németország felé vezető utat álltak el. Többek között sajtszállító teherautókat megakadályozva ezzel abban, hogy szlovák sajt kerülhessen francia polcokra.

Hasonló akciók mentek a dél-nyugati határnál is, ahol spanyol teherautókat akadályoztak meg a behajtásban. Voltak tiltakozások északon is, de a konfliktusok már hetek óta tartanak. Múlt héten több nagyvárosban emeltek blokádot a francia parasztok. A kormány látva a növekvő elégedetlenséget, 600 millió eurós rendkívüli csomagot jelentett be, ami többek között adókedvezményeket és kedvező kölcsönöket jelentene a gazdálkodóknak. De mindezek ellenére hétfőn folytatódtak a tüntetések.

photo_camera (Michele Tantussi/Getty Images)

A fő problémát az import hús- és tejárak jelentik, ami mellett nem éri meg a hazai gazdálkodóknak termelni. Becslések szerint az uniós árak a francia gabonafarmok tíz százalékát sodorta a csőd közelébe. De probléma az is, hogy változnak az étkezési szokások, és a franciák egyre kevesebb húst esznek, valamint nem tett jót a gazdaságnak az orosz embargó sem.

Bár közvetlen anyagi segítséget EU-s irányelvek miatt nem nyújthat a francia kormány, a múlt héten bejelentett terv mégis hozhatna némi könnyítést. De a gazdák mégsem elégedettek, szerintük hosszú távú megoldásokat kell kitalálni, hogy megoldódjanak problémáik.

A szocialista kormánynak bőven akad gondja a rendkívül szervezett parasztszakszervezetekkel, a tavaly bevezetni tervezett öko-adót is tüntetésekkel sikerült megfúrni.

Francois Hollande elnök hétfőn alapvetően támogatóan beszélt az utakat elfoglaló gazdákról, szerinte fontos, hogy a gazdák tudják, a kormány az ő oldalukon áll. Egyben ő is arra sarkallta a franciákat, hogy vegyenek francia termékeket. De általában az egész francia közbeszéd a parasztok oldalán áll, 88 százalékos támogatottságot mérték a parasztmozgalmaknak. Az emberek többsége egyetért azzal is, hogy több pénzt fizessen francia termékekért. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.