Többé nem törvénytelen Írországban VIII. Henrik második házasságát kritizálni

2015 július 27., hétfő 19:47
48

Az 1533-ból származó rendelkezés szerint eddig büntethető volt, aki nem megfelelően viszonyult a brit uralkodó és Boleyn Anna házasságához. Ez is egyike volt annak a hatezer idejétmúlt törvénynek, amit július közepén töröltek el az országban.

Ugyanígy visszavonták a jutalom ígéretét, ha valaki élve vagy halva elkapta volna Hugh O'Neill grófot, ehhez is csak 500 év kellett. Szintén hatályon kívül helyezték a rendelkezést, ami 1665-ből származott, és ami szerint a hónap első szerdája mindig az ünnep és a vezeklés ideje, mert vége a nagy pestisjárványnak.

Írországban (és más angolszász országokban) jellemzően mindig tömegével kutatják fel és vonják vissza a már idejétmúlt törvényeket, hiszen ott a törvénykezési tradíció is sokkal kiterjedtebb, több száz könyv sokezer rendelkezését kell ilyenkor átnézni. Ennek részleteit a Statute Law Revision Bill szabályozza. A kormány reformügyi minisztere, Simon Harris üdvözölte is a mostani változtatásokat, szerinte ezek az ósdi törvények csak összezavarhatták azokat, akik a törvénykönyveket lapozgatták. (via IrishTimes)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt