Épülhet a bukaresti óriásmecset

A román állam 49 évre ingyenes használatba adott a helyi muszlim közösségnek a Bukarest északi részén található 11 ezer négyzetméteres telket, hogy mecsetet építsenek ott.

A román vallásügyi államtitkár és Murat Iusuf muzulmán főmufti kedden aláírták az óriásmecset felépítésére szánt bukaresti telek átadásáról szóló jegyzőkönyvet. A mecset felépítését a török kormány finanszírozza, amit adományokból egészítenek ki.

A vallásügyi államtitkár az átadási jegyzőkönyv aláírásakor azt hangsúlyozta, hogy a modern demokrácia egyik alappillére a vallásszabadság, és minden románnak érdeke, hogy az új mecset a normális vallásos élet központjává váljon.

A főmufti szerint mecset éppen azt szolgálja, hogy Bukarestben ne szervezhessenek többé rögtönzött gyülekezőhelyeken muszlim vallási szertartásokat, és csak olyan imámok prédikálhassanak Bukarestben, akik a román állam által akkreditált teológiai intézmények oklevelével rendelkeznek.

Bukarestben nagyjából 10 ezer muszlim él. Romániában 2011-ben 65 ezren vallották magukat muszlim vallásúnak, többségük a Fekete-tenger partjának közelében, Dobrudzsa körül lakik. (MTI)