Elpusztult Nabiré, így már csak négy (4!) északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon

Július 28-ig összesen öt északi szélesszájú orrszarvú élt a világban. Azóta már csak négy. 31 éves korában elpusztult a csehországi Dvůr Králové állatkertben élő Nabiré, a megmaradt négy nőstény egyike.

Nabiré egy archív, 2009-es felvételen, hátán egy fekete macskával. A takarásban egy másik északi szélesszájú orrszarvú, Fatu látható.AFP PHOTO / MICHAL CIZEK

A világ tán legveszélyeztetettebb fajából így már csak három nőstény és egy hím, Sudan maradt - de utóbbi, egy csehországi állatkertből Kenyába visszatelepített példány már túl öreg ahhoz, hogy önerőből szaporodni tudjon, a mesterséges szaporítási kísérletek pedig egyelőre kudarcot vallottak. A hímet és a vele együtt élő két nőstényt amúgy a nap 24 órájában fegyveres őrség védi az orvvadászoktól.

Vadon élő északi szélesszájú orrszarvút utoljára 2007-ben láttak, a feltételezések szerint az utolsó négy vadon élő példány azóta már nem él. (Via Livescience)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.