Úgy tűnik, tizenegyedszerre tényleg meghalt Omár molla, akiről azt is állították egy ideig, hogy nem is létezik

2015 július 29., szerda 18:10

Megerősítette az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság szóvivője, Abdul Hasszib Szeddiki, hogy Omár molla valóban meghalt. A tálib mozgalmat életre hívó és vezető terrorista rejtélyes körülmények között halt meg a pakisztáni Karacsi egyik kórházában még 2013-ban. Több részletet nem árult el a szóvivő. Később az afgán elnöki hivatal is közleményt adott ki, amiben azt írják, hogy

"a kormány hiteles információk alapján megerősíti, hogy Omár mollatálib vezető 2013 áprilisában meghalt Pakisztánban."

Egy névtelenül nyilatkozó afgán kormánytisztviselő az AFP-nek azt mondta,hogy a molla holttestét Afganisztán déli részén temették el. A tálibok nem nyilatkoztak az ügyben. Hogy miért most hozták nyilvánosságra a halálhírt, nem tudni.

AFGHANISTAN-US-ATTACKS-MULLAH OMAR

A pastu Omár molla 1959-ben született. 1979-ben csatlakozott a szovjet invázió elleni szent háborút hirdető mudzsahedekhez. Ott parancsnok lett, a harcokban egyik szemét elvesztette. 1994-ben megelégelte az Afganisztánban folyó anarchiát, rendet hirdetett, aminek alapját az iszlám törvényekre helyezte. Mudzsahedek mellett a Korán-iskolák diákjai, a tálibok is csatlakoztak hozzá, 1996-ban elfoglalták Kabult. Hamarosan az ország 90 százalékát ellenőrizték. 2001. szeptember 11. után októberben indult meg a rezsim ellen az amerikai-brit ellencsapás. A mollára 10 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, erre ő Pakisztánba menekült. (BBC)