Új Ki Mit Tube, új bejövő üzenetek

Ki Mit Tube
2015 július 29., 21:13
comments 88

Szóval megint él a Bejövőüzentek Tumblr.

Akinek nincs meg tavalyról, hogy miről van szó, annak most itt egy rövid összefoglaló.

Tavaly a Ki Mit Tube-ra jelentkezett Dancsó Péter, aki már akkor kb. a legsikeresebb, de mindenképpen az egyik legnépszerűbb videós arc volt a Youtube-on.

Illetve hát igazából nem "jelentkezett" abban az értelemben, hogy nem valami komolyan végiggondolt produkcióval készült, hanem inkább más Youtube-os arcokat karikírozott, meg kicsit a versenyt magát is. Ezzel persze a világon semmi baj sincs.

Viszont Mondik Noéminak, aki már tavaly is benne volt a zsűriben, nem tetszett a videó. Le is húzta.

Eddig mindenki azt csinálta, ami a szerepe.

Dancsó, akinek semmi szüksége nem volt a versenyre, hogy ismert, vagy sikeres legyen a Youtube-on, jött, és cinkelt kicsit. A zsűriben meg volt, aki erre vevő volt, és volt, aki nem.

A dolog akkor vett váratlan fordulatot, amikor Dancsó százezres rajongótáborának egy része nagyon berágott, hogy valaki leszólta az ő kedvencüket.

Nagyon.

Nagyon-nagyon.

És akkor új műfaj született a Facebook chaten gyilkossággal fenyegetőző 11 éves, 32 kilós kisfiúk üzeneteiből. Ezekből lett a Bejovouzenetek Tumblr. Kicsit aggasztó néha, de főleg szórakoztató. És ez az, ami már újra is indult.

A Youtube-os világban ezeken a kisfiúkon kívül is voltak, akiknek nem tetszett minden a tavalyi versenyen. Erről itt írtunk részletesebben.

A magyar Youtube-on évek alatt összejött egy közösség. Emberek a saját munkájukkal, bénázásaik, találataik, befektetett energiájuk árán lettek ismertek, sikeresek. És amikor ez a világ már tényleg szépen felépült, már százezreket vonzott, akkor megjelentek a terepen idegenek, és ők is elkezdtek műsorozni a már összejött közönségnek.

Tavaly 400+ produkció volt.

Voltak viccesen szarok, voltak olyanok, amik tök idegenek voltak a Youtube-os világtól. Amire joggal mondta bárkit, hogy

Haver, ezzel itt csak hülyét csinálsz magadból!

És közben volt egy csomó izgalmas cucc. Amit a Ki Mit Tube nélkül lehet, hogy nem ismert volna meg egy csomó ember.

Például a sWeDid, a LED, a Roma News, az NB. Meg persze Mr Klausz.

És ami a legfontosabb: sem a jó produkciók, sem a szarok nem ártottak a magyar Youtube-nak. Attól, hogy felkerült még egy uncsi gitározgatás, még egy fura slam, attól a jó gitárosokkal, nem történt semmi.

Aki azon kattog, hogy a Ki Mit Tube felfalja a régi, jó Youtbe közösséget, az nagyon el van tévedve.

Érdemes meghallgatni, miket mond Szirmai Gergő az idei verseny indulása előtt.

A Youtube-ban az talán a legfaszább, hogy egy alapvetően demokratikus platform. Könnyen be lehet lépni, nem kellenek hozzá milliók, vagy diploma. Nem kell feltétlen megfelelned a közízlésnek. Elkezdesz csinálni valamit, és ha jó, ha tetszik az embereknek, akkor jó eséllyel sikeres leszel.

A Ki Mit Tube is nagy részben erről szól. Amiről a Szirmai is beszél. Hogy mutasd meg, hogy benned mi van, hogy te mit tudsz csinálni. Hogy ha tehetséges vagy, akkor használd ki most ezt az extra lehetőséget. Hogy nem feltétlen nulláról kell elkezdened építkezned a Youtube-on, hanem rögtön egy picit többen fogják látni, amit csinálsz.

A Ki Mit Tube pont azokról fog szólni, akik részt vesznek benne. Azoké lesz, akik indulnak, és azoknak az ízlését fogja tükrözni, akik szavaznak. Akár régi Youtube-s arcok, akár most hallottak életükben először Dancsó Péterről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.