A FIFA-ról szóló kiállítás lesz a Las Vegas-i maffiamúzeumban

A kaszinóváros központjában álló Szervezett Bűnözés és Bűnüldözés Múzeumában The "Beautiful Game" Turns Ugly (A szép játék elcsúful) címmel rendezik be a tárlatot, ami fotókat, sajtóhíreket és történeteket közöl arról, hogy milyen korrupciós pénzek forogtak a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél, a FIFÁ-nál és milyen egyéb törvénybe ütköző tevékenység zajlott. 

Fotók: FABRICE COFFRINI / AFP

Az FBI háromévi nyomozás után májusban indítványozott vádemelést a FIFA számos vezető tisztségviselője ellen korrupció és vesztegetés miatt. A vádak szerint az elmúlt 24 évben 150 millió dollár kenőpénzt fogadtak el. Amerikában azért indult nyomozás az ügyben, mert a FIFA-vezetéséhez köthető több bűncselekmény elkövetése, adózatlan pénzek tisztára mosása amerikai pénzintézeteken keresztül is zajlott.

A maffiamúzeum igazgatója úgy vélte, az új kiállítás nagy érdeklődésre tarthat számot főleg a külföldi látogatók részéről.

"A tárlat mélyreható és informatív bepillantást enged a burjánzó korrupcióba, amely csapást mért a FIFÁ-ra"

A Las Vegas-i maffiamúzeum kiállításai az amerikai szervezett bűnözéssel foglalkoznak, illetve azzal, hogy a szervezett bűnözés milyen hatással volt Las Vegasra. Egyebek mellett látható az a téglafal, amelyen Al Capone gengsztereinek géppisztolysorozatai ütöttek lyukakat az 1929-es Valentin-napi mészárláskor Chicagóban, amikor az ír bandavezér, Bugs Moran embereivel számoltak le. De megtekinthetők az alkoholtilalom whiskeys flaskái, a Kennedy-korszakbeli FBI-lehallgatások dokumentumai és a maffiózó Tony Soprano öltönyei is az HBO fikciós maffiasorozatából. (MTI)