Olyan, mintha az angolok nem szeretnék, hogy Ai WeiWei Londonban legyen a kínai elnök látogatásának idején

KULTÚRA
2015 július 30., 07:21

Hiába kapta vissza négy év után útlevelét a legismertebb kínai ellenzéki művész, Ai WeiWei (magyarosan Aj Vej-Vej), megpróbáltatásai még nem értek véget. A brit kormány ugyanis visszautasította üzleti vízum-kérelmét, mondván hogy Ai-t bűncselekményért ítélték el, és hogy hazudott vízumkérelmében.

A levelet Ai Instagramon hozta nyilvánosságra. Ebben a pekingi brit követség vízumügyekben illetékes hivatalnoka közli mindezt a világhírű művésszel.

Ugyanakkor a helyzet közel sem ennyire egyértelmű. Ait valóban őrizetbe vették a kínai hatóságok, és közel három hónapon át tartották fogva, de közben hivatalosan nem vádolták meg semmivel és így nem is ítélték el. Kiengedése után pedig gyakorlatilag házi őrizetbe zárták, ez ért véget pár héttel ezelőtt, amikor útlevelét is visszakapta.

photo_camera Ai Instája

Ai WeiWei hat hónapos üzleti vízumot szeretett volna, de a brit hatóságok végül csak 20 napra érvényes turistavízumot ítéltek meg neki. A Financial Times arról ír, hogy a tüntetéseiről és ellenzéki megmozdulásairól ismert művész a féléves vízum esetében Londonban lenne októberben is, amikor oda látogat a kínai elnök, Hszi Csin-ping. A most megkapott vízummal viszont Ai-nak legkésőbb szeptemberre el kell hagynia az országot.

Ez a klasszikus 'nem állítjuk, kérdezzük' szituáció, de a Financial Times elég világosan utalgat rá, hogy a rövidebb időre érvényes vízum összefügghet az elnöki látogatással. A brit kormány ugyanis rengeteg energiát fektetett az elmúlt években a Pekinggel való jó üzleti kapcsolat kialakításába, és nyilván bármiféle londoni tüntetés sokat ronthatna ezen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.