Putyin jegybankja nagyon béna befektető

Az orosz jegybank tavaly év végén felülsúlyozta az aranyat és az euróeszközöket a devizatartalékán belül. De akkor még nem tudták, hogy az euró 9 százalékkal, az arany pedig 8,3 százalékkal ér majd kevesebbet dollárban az év közepére.

(Igaz, az euró egy része egyszerűen a nyersanyagexportból, és nem nyílt piaci vásárlásból jön.) Oroszország egyébként a drága arany éveiben megháromszorozta az aranytartalékát.

Elemzők szerint ez a rossz befektetési politika eddig 300 millió dollárba kerülhetett az orosz jegybanknak.

Az orosz jegybank tartalékai egyébként 358 milliárd euróra zuhantak, ami ugyan elég sok pénz, de 30 százalékkal kevesebb a tavalyi csúcsnál. Az olajár bezuhanása és a nyugati szankciók együttes hatása miatt ugyanis 90 milliárd eurót szóra el az orosz jegybank devizapiaci beavatkozásokra, hogy védje a rubelt a további zuhanástól. Az utóbbi hónapokban megint be kellett avatkozni, mivel újra zuhanni kezdett az olajár, a rubel pedig több hónapos mélypontra került.

(Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.