Putyin jegybankja nagyon béna befektető

2015 július 30., csütörtök 11:54
195

Az orosz jegybank tavaly év végén felülsúlyozta az aranyat és az euróeszközöket a devizatartalékán belül. De akkor még nem tudták, hogy az euró 9 százalékkal, az arany pedig 8,3 százalékkal ér majd kevesebbet dollárban az év közepére.

(Igaz, az euró egy része egyszerűen a nyersanyagexportból, és nem nyílt piaci vásárlásból jön.) Oroszország egyébként a drága arany éveiben megháromszorozta az aranytartalékát.

Elemzők szerint ez a rossz befektetési politika eddig 300 millió dollárba kerülhetett az orosz jegybanknak.

Az orosz jegybank tartalékai egyébként 358 milliárd euróra zuhantak, ami ugyan elég sok pénz, de 30 százalékkal kevesebb a tavalyi csúcsnál. Az olajár bezuhanása és a nyugati szankciók együttes hatása miatt ugyanis 90 milliárd eurót szóra el az orosz jegybank devizapiaci beavatkozásokra, hogy védje a rubelt a további zuhanástól. Az utóbbi hónapokban megint be kellett avatkozni, mivel újra zuhanni kezdett az olajár, a rubel pedig több hónapos mélypontra került.

(Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt