Reneszánsz festmények mutatják meg, hogy nézett ki a görögdinnye, mielőtt nevelni kezdtük őket

Giovanni Stanchi XVII. században készült festménye amolyan gyümölcstörténeti krónika is egyben, megmutatja ugyanis, hogy milyen volt a görögdinnye, még mielőtt a mai formája felé el nem kezdtük volna nemesíteni. Sokszor tényleg csak festmények tudják megmutatni, milyen volt egyes növények vagy zöldségek kinézete 4-500 évvel ezelőtt, mivel az akkori jellemzők a mezőgazdaság fejlődésével párhuzamosan mára teljesen eltűntek.

dinnye

A görögdinnye eredetileg Afrikából jött Európába, de a kedvező déli klímán gyorsan elterjedt. A feltételezések szerint 1600 környékén vált igazán gyakorivá az európai kertekben. Íze hasonló lehetett a maihoz, de külseje nagyon más volt. Ennek elsődleges oka, hogy az időben előrehaladva a gazdálkodók egyre inkább az élénk, vörös húsú dinnyék nevelése felé mentek el. Évszázadok munkájával nagyobb és pirosabb dinnyéket kaptunk. Mert mielőtt teljesen háziasítottuk volna a dinnyét, a gyümölcshús nagy részét még az a magléc tette ki, amiből hiányzik a piros színt biztosító likopin. (Vox)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.