93 milliárddal lógunk az energiaszolgáltatóknak

gazdaság
2015 július 31., 21:31
comments 182

Majdnem kétmillió magyar fogyasztónak volt kifizetetlen hátraléka az energiaszolgáltatók májusban. Seszták Miklós fejlesztési miniszter szerint ez nagyjából 92,997 milliárd forint értékű tartozást tehet ki.

Az adatokat a parlament honlapjára pénteken felkerült miniszteri válasz tartalmazza. Ebben mellékelte a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) táblázatait.

A mintegy 606,8 ezer villamosenergia-fogyasztó 19,5 milliárd forint 30 napnál régebbi tartozást halmozott fel, míg a 319 ezer földgáz-fogyasztó 32 milliárd forintot, a távhőfogyasztók pedig 16,69 milliárd forintot.

2015 májusában összesen 114 ezer fogyasztónál kapcsoltak ki valamilyen energiaszolgáltatást,

83,5 ezer ügyfélnél a földgázszolgáltatás, 7,4 ezer ügyfélnél a távhőszolgáltatás szűnt meg, valamint 23,1 ezer fogyasztónál a villamosenergiát kapcsolták ki.

A Főgáz pedig közölte, hogy nem tárgyalt a gázszámla-tartozások elengedéséről, átvételéről a többi földgázszolgáltatóval, így a fogyasztók átvétele után is a korábbi szolgáltatónál maradnak a tartozások. Ha az átadó cég hátralék miatt korábban kikapcsolta a fogyasztót a szolgáltatásból, akkor az átvevő cég csak akkor kapcsolja vissza a szolgáltatást, ha a felhasználó rendezi az átadó cégnél a tartozását.

Az ilyesmi egyébként a legjobbakkal is megesik, a Klik körülbelül 1,5 milliárd forinttal tartozhat az E.ON-nak az elmaradt gázszámlák miatt. Ezért csütörtökön le is kapcsoltak néhány iskolát a hálózatról Somogyban.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.