A törökországi kurd párt vezetője elhatárolódott a PKK-tól

külföld
2015 július 31., 12:27
comments 51

A kurd HDP  társelnöke, Selahattin Demirtas a Spiegelnek adott interjújában visszautasította, hogy pártja a PKK politikai szárnyaként működne. Elhatárolódott a PKK erőszakos fellépésétől, a török hadsereg bombázásait elindító rendőrgyilkosságokat pedig sötét és mocskos fejezetnek nevezte. Szerinte nem helyes, amit tesznek. 

Felszólította a PKK-t és a török kormányt is, hogy azonnal tegyék le a fegyvert.

Ezzel Demirtas el akarja hárítani azokat a török kormánypárti vádakat, amelyek összemosták pártját a terroristákkal.

A HDP nevű kurd párt 13 százalékot szerzett a júniusi törökországi választásokon, és ezzel átlépték a kifejezetten ellenük emelt, 10 százalékos parlamenti küszöböt. Ha most Erdogan új választásokat írna ki, akkor a háború miatti kurdellenes hangulatban őket fenyegetné leginkább, hogy a kiesnek a parlamentből

A török kormány és a Kurd Munkáspárt között múlt héten szakadt meg a 2013 óta tartó tűzszünet, mikor két török rendőr megölése után a török hadsereg elkezdte bombázni a PKK bázisait Törökországban, Irakban és Szíriában is. A török kormány Iszlám Állam elleni fellépése mögött is inkább az áll, hogy meg akarják állítani a kurdok szíriai előrenyomulását, mint a dzsihádisták megsemmisítése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.