Akár 1,5 milliárdos is lehet a KLIK gáztartozása

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) akár 1,5 milliárd forinttal is tartozhat az E.ON-nak. Csak a nyári időszakban százmilliókkal nőtt az intézményfenntartó állami cég adóssága – tudta meg az Index.

A Klik egyébként év végén átkerül a nemzeti közműszolgáltatóhoz, a Főgázhoz.

A hatalmas tartozások miatt a héten Somogy megyében a gázszolgáltató elkezdte lekapcsolni a az ottani iskolákat a rendszerről. Mivel az iskolákban működő konyhák látják el a települések lakóit meleg étellel, ezért ez elég nagy gondokat okozott.

A csütörtöki lakapcsolások óta Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke már tárgyalt az E.ON vezérigazgató-helyettesével, és sikerült megegyezniük a a kifizetések átütemezéséről. Péntek délelőtt Merényen már vissza is kapcsolták a gázt. Ugyanakkor a Sonline szerint a Kliknek még jelentős elmaradásai vannak a villanyszámlák kifizetésével is.

A kifizetetlen számlák miatt Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere nyílt levelet írt a térség fideszes országgyűlési képviselőjének, Gelencsér Attilának, amiben számon kéri, hogy mi értelme volt az egész átszervezésnek, ha a Klik nem képes működtetni az isklát:

„Korábban az iskolát az önkormányzatunk üzemeltette, minden számlát időben kifizettünk, működtetésünk alatt probléma nem adódott. Megdöbbentő számomra, hogy olyan szervezetnek kellett kötelező jelleggel átadnunk iskolánkat, mely alkalmatlan annak működtetésére. Ezzel a legnagyobb probléma, hogy ezt településünk tanulói és lakossága szenvedi meg."

Közben a Nol-nak az E.ON szóvivője elmondta, hogy a más megyék intézményi is nagyjából ugyanekkora számlatartozást halmoztak fel, mint a somogyiak. Azért itt kezdték el, mert valahol el kellett kezdeni, nem akarták a tanévnyitók utánra halasztani a befenyítéseket, mert tudják, hogy azzal még több kellemetlenséget okoztak volna.