Erdogan új választásokat sürget

külföld
2015 július 31., 09:31
comments 77

Ha nem sikerült megegyezni a koalíciós partnerekkel, új választásokat kell tartani Törökországban - nyilatkozta a Hürriyet Daily News című angol nyelvű török napilap szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő, Kínából Indonéziába tartó repülőútja alatt.

photo_camera (ADEM ALTAN / AFP)

Mint ismert, a török elnök által vezetett Igazság és Fejlődés Párt, az AKP nem tudta megszerezni a szükséges többséget a június eleji választásokon, miután némi meglepetésre jelentős támogatottság mellett bejutott a török parlamentbe a kurdokat támogató Népi Demokratikus Párt. Emiatt az AKP fennállása során először elvesztette többségét a törvényhozásban és koalíciós egyeztetésre kényszerült a szélsőjobboldali Nemzeti Cselekvés Párttal, az MHP-val és Köztársasági Néppárttal.

A tárgyalások most megfenekleni látszanak, Erdogan pedig feltételezhetően abban bízik, hogy egy új választás alkalmáva sikerülhetne megszereznie a szavazatok nagyobbik részét és ezzel visszaszerezni a kormányzás képességét az AKP-nek.

Az államfő azzal érvel, hogy 20 éven keresztül egyetlen török koalíciós kormány sem húzta tovább néhány hónapnál. Erdogan valószínűleg nem tett le régi tervéről, hogy többségét érvényesítve elnöki köztársasággá alakítsa át Törökországot. Az elnök augusztus végét jelölte meg végső határidőnek: ha addig nincs egyezség, új voksolásra lesz szükség. 

(Hürriyet Daily News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.