WHO: Áttörés jöhet az ebolajárvány megfékezésében

2015 július 31., péntek 10:53
163

Egy friss fejlesztésű vakcina komoly előrelépést jelenthet az Ebola elleni küzdelemben Fekete-Afrikában - adta hírül a WHO, a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet pénteken.

Katherine Mueller/IFRC/EyePress

A VSV-EBOV cimkével ellátott vakcina tesztelése még márciusban kezdődőtt Guineában. Guinea az ebola által leginkább sújtott nyugat-afrikai országok egyike. Az eredmények most olyannyira biztatóak, hogy a héten már védőoltásokat utaltak ki a veszélyeztetett fertőzötteknek. Margaret Chan, a WHO igazgatója nagyon ígéretesnek nevezte az eredményeket és köszönetet mondott a guinea-i kormánynak.

A WHO eddig az ún. "gyűrűs stratégiát" alkalmazta a leginkább fertőzött régiókban, hogy így teszteljék a vakcinát. Ennek lényege az, hogy védőoltást juttatnak el nem csak a fertőzöttek, de az ő környezetükben élők köreibe is, hogy ezzel korlátozzák a vírus esetleges továbbterjedését. A szervezet jelentése szerint már 4000 olyan önkéntes hozzátartozóhoz sikerült így eljutni, akik 100 fertőzöttel vannak vagy voltak kapcsolatban. A teszt azt mutatta, hogy az oltás hatékony, így a hét elején megkezdték a vakcina terjesztését mindazok között, akik valóban veszélyeztetettnek minősülhetnek. Elsőként a gyermek és kamaszkorúak kapnak az oltásból.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi NGO, és a Norvég Egészségügyi Intézet is segíti a munkát, széles nemzetközi összefogás nélkül ugyanis aligha lehetne megállítani a tavaly kitört újabb ebola járványt. A három vírus által legdurvábban sújtott országban, Guineában, Sierra Leoné-ban és Libériában közel 10 ezer ember halt meg ebolában az elmúlt évben.  

(CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt