Kidőlt a cunami pusztítására emlékeztető sárkányfa Japánban, de csomó pénzből most helyreállítják

Kesennuma városában több százan haltak meg 2011-ben, amikor a pusztító szökőár lecsapott a partra. Rengeteg épület összedőlt és a természetben is sok kár keletkezett. Született viszont egy különleges emléke a cunaminak, ami azóta is sok turistát vonzott a városba: egy fa törzse, mely a szökőár után sárkányformába deformálódott.

Mindaz, ami a fából megmaradt, az elmúlt években tovább korhadt, hiába próbálkoztak mindennel a helyiek. Szerdán végül győzött a rothadás, és a fa megadta magát, kidőlt. A helyi önkormányzat viszont úgy érzi, ez még nem az utolsó szó, 24 millió jent, azaz átszámítva több mint ötvenmillió forintot költenek arra, hogy a fatörzset helyreállítsák és visszarakják oda, ahol volt.

A törzsbe egy acélgerinc fog kerülni, a sárkányfejet pedig műanyag részekkel fogják helyettesíteni. Az újraalkotott fa jövő év elején kerülhet újra a helyére. (BBC, fotó: TORU YAMANAKA / AFP)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.