Apró kiegészítés tavalyi, nagysikerű cikkünkhöz, amiben mindenkit lehülyéztünk, aki hűtőben tartja a paradicsomot

TUDOMÁNY
2015 augusztus 02., 13:43

Hibáztam.

Na jó, ennyire nem kell szigorúnak lennem magamhoz, mert a legfontosabb kérdésben igazam volt:

a magyar boltok kínálatában egyeduralkodó, éretlenül leszedett, nitrogénezve szállított félkész paradicsomot, ha jót akar magának, ne tartsa hűtőben, mert akkor soha a büdös életben nem lesz még közelítőleg sem paradicsomíze.

Abban hibáztam, hogy vakon követtem a a tudományos kutatások eredményeit, amelyek minden esetben az éretlenül leszüretelt paradicsomokkal foglalkoztak.

Igen ám, de létezik egy apró szegmense a piacon elérhető paradicsomoknak, pláne ilyenkor nyáron, amiket

éretten szüreteltek.

Az ételtémában megkerülhetetlen szaklap, a Serious Eats ízlelő szakemberei és paradicsom-megszállotjai szerint pedig ebben - és csak ebben - az esetben

igenis megfontolandó, mi több, ajánlott a paradicsomok hűtve tárolása,

már csak azért is, mert az általam is felhasznált tudományos szakirodalomban a hűtőben tárolt paradicsomokat ún. szobahőmérsékleten, vagyis 18-21 fokon tárolt paradicsomokkal vetették egybe, nem pedig az átlag magyar lakásban a nyári kánikulában szokásos 30-32 fokos szobahőmérsékleten.

Az érett paradicsomnál attól már nem kell tartanunk, hogy ne érne be. 30 fokos hőmérsékletnél viszont joggal tarthatunk tőle, hogy szép, érett paradicsomaink egyszerűen összeplöttyednek, bekásásodnak.

A Serious Eats szerzői a tényfeltáró újságírás kilóra mért magyar sztenderdje alapján is tényfeltárónak minősülő tl;dr-ükben több, összetett teszttel bizonyítják, hogy amennyiben érett paradicsomokról van szó, a hűtőben és az akár 18-21 fokos szobában tartott paradicsomok ízében, állagában, textúrájában nincs számottevő különbség, vagyis károsnak semmiképp nem nevezhető az, ha hűtőben tartjuk.

Mindenre kiterjedő vizsgálatuk másik, axiomaszerű megállapítása, hogy

a szar paradicsom szar,

amin az se segít, ha szobában tartjuk, és az sem ront, ha hűtőben. Mi több, egész tesztjükön egyetlen paradicsomfajtánál került egyértelműen fölénybe az, amit szobahőmérsékleten tároltak:

a legfinomabbnál.

A konklúzió ezek alapján az, hogy a szar paradicsommal akármit is csinálhatnak, jó nem lesz belőle. A jó paradicsomot viszont érdemes szobahőmérsékleten tárolni, amennyiben biztosítani tudják, hogy a szobájuk nem melegszik 21 fok fölé.

Tudják mit?

Tartsák a paradicsomukat ott, ahol akarják!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.