Hibáztam.
Na jó, ennyire nem kell szigorúnak lennem magamhoz, mert a legfontosabb kérdésben igazam volt:
a magyar boltok kínálatában egyeduralkodó, éretlenül leszedett, nitrogénezve szállított félkész paradicsomot, ha jót akar magának, ne tartsa hűtőben, mert akkor soha a büdös életben nem lesz még közelítőleg sem paradicsomíze.
Abban hibáztam, hogy vakon követtem a a tudományos kutatások eredményeit, amelyek minden esetben az éretlenül leszüretelt paradicsomokkal foglalkoztak.
Igen ám, de létezik egy apró szegmense a piacon elérhető paradicsomoknak, pláne ilyenkor nyáron, amiket
éretten szüreteltek.
Az ételtémában megkerülhetetlen szaklap, a Serious Eats ízlelő szakemberei és paradicsom-megszállotjai szerint pedig ebben - és csak ebben - az esetben
igenis megfontolandó, mi több, ajánlott a paradicsomok hűtve tárolása,
már csak azért is, mert az általam is felhasznált tudományos szakirodalomban a hűtőben tárolt paradicsomokat ún. szobahőmérsékleten, vagyis 18-21 fokon tárolt paradicsomokkal vetették egybe, nem pedig az átlag magyar lakásban a nyári kánikulában szokásos 30-32 fokos szobahőmérsékleten.
Az érett paradicsomnál attól már nem kell tartanunk, hogy ne érne be. 30 fokos hőmérsékletnél viszont joggal tarthatunk tőle, hogy szép, érett paradicsomaink egyszerűen összeplöttyednek, bekásásodnak.
A Serious Eats szerzői a tényfeltáró újságírás kilóra mért magyar sztenderdje alapján is tényfeltárónak minősülő tl;dr-ükben több, összetett teszttel bizonyítják, hogy amennyiben érett paradicsomokról van szó, a hűtőben és az akár 18-21 fokos szobában tartott paradicsomok ízében, állagában, textúrájában nincs számottevő különbség, vagyis károsnak semmiképp nem nevezhető az, ha hűtőben tartjuk.
Mindenre kiterjedő vizsgálatuk másik, axiomaszerű megállapítása, hogy
a szar paradicsom szar,
amin az se segít, ha szobában tartjuk, és az sem ront, ha hűtőben. Mi több, egész tesztjükön egyetlen paradicsomfajtánál került egyértelműen fölénybe az, amit szobahőmérsékleten tároltak:
a legfinomabbnál.
A konklúzió ezek alapján az, hogy a szar paradicsommal akármit is csinálhatnak, jó nem lesz belőle. A jó paradicsomot viszont érdemes szobahőmérsékleten tárolni, amennyiben biztosítani tudják, hogy a szobájuk nem melegszik 21 fok fölé.
Tudják mit?
Tartsák a paradicsomukat ott, ahol akarják!
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.