Olyan doppingbotrány jöhet, ami újraírhatja három olimpia történetét

A legutóbbi, londoni olimpia atlétikai versenyein legalább tíz dobogós atléta doppingolhatott.

Erre a megállapításra jutott a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség azután, hogy újravizsgált 12 ezer vérmintát, amit 2001-2012 között vettek le ötezer atlétától.

A Nemzetközi Atéltikai Szövetséghez eljuttatott vizsgálati eredményeket egy névtelen feljelentő szivárogtatta ki a Sunday Timesnak, a BBC-nek és az ARD német közszolgálati adónak. A Sunday Times vasárnap megjelent cikke szerint a minták alapján

az érintett időszak világbajnokságain és olimpiáin az állóképességi számokban megszerezhető érmek harmadát, 55 aranyat és 91 ezüstöt és bronzot olyan atléták nyerték, akiknek a teszteredményei legalábbis gyanúsak.

A kiszivárogtatott jelentés szerint több mint nyolcszáz atléta adott le gyanús mintát az érintett időszakban - a világversenyeken érmet szerző orosz atlétáknak például a nyolcvan százaléka, de még 18 kenyai éremszerző is gyanúba keveredett.

Gyanú felett áll viszont a világ leghíresebb atlétája, a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, Usaian Bolt, akinek egyik mintájában sem találtak semmi gyanúsat.

A WADA a versenyeken levett vérmintákat ellenőrizte újra modernebb tesztekkel. A most kiszivárgott vizsgálat megállapításait nem lehet véglegesnek tekinteni, az abban megfogalmazottak szerint a most lebukott versenyzők mintái gyanúsak, de nem bizonyított, hogy doppingoltak volna. (Via Sky, BBC, Sunday Times, ARD/WDR. A címlapképen egy svájci szurkoló tiltakozik a dopping ellen a 2012-es Tour de France-on. Fotó: AFP PHOTO / JOEL SAGET.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.