Török katonákat robbantottak a kurdok az iráni határ közelében

Két tonna robbanóanyaggal megpakolt traktorral hajtottak végre öngyilkos merényletet az iráni határhoz közeli Dogubayezit városában, minden bizonnyal a betiltott PKK kurd párt terroristái.

A vasárnap hajnali támadás célpontjai a kurdok elleni katonai csapásban résztvevő török biztonsági erők voltak. Két török katona életét vesztette, 31 megsebesült.

Törökország és a kurdok között két hete éleződött ki a konfliktus, amikor a török kormány egy kurdokat célzó, az ISIS egyik török híve által elkövetett öngyilkos merényletre reagálva

kurd és baloldali aktivisták százait vette őrizetbe és légitámadásokat kezdett Szíriában és Irakban nemcsak az ISIS, hanem a kurdok állásai ellen is.

A török állami hírügynökség szerint a július 24. óta tartó kampányban már 260 kurd vesztette életét.

A PKK a török kampányra válaszul felmondta a tűzszünetet és több merényletet is elkövetett rendőrök és katonák ellen.

Bár minden jel arra utal, hogy Törökország az ISIS elleni fellépés álcájával valójában a törökországi kurdok ellen kezdett kampányt, ehhez a múlt héten megkapta a NATO hozzájárulását is. Ez komoly fordulat a térség történelmében:

Törökország mindezidáig kimaradt a szíriai harcokból, de most szabad kezet kapott cserébe azért, hogy engedélyezte az amerikaiaknak a törökországi légitámaszpontok használatát az ISIS elleni háborúban.

(Via BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.