Bekasztlizták a nyíregyházi Saul Goodmant

bűnügy
2015 augusztus 03., 08:43
comments 58

better call saul

Maffiaszerű eszközökkel és módszerekkel próbálta blokkolni a bűnüldöző szervek munkáját egy bűnszervezet, aminek az irányítóját és a két jobb kezét elfogták a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói. A nyíregyházi ügyvéd, aki a vállalkozást irányította, a haszonért szinte bármilyen illegális ügyletbe belevágott, legyen az cégtemető vagy cigarettacsempészet.

Az ügyvéd a 2000-es évek elejétől kezdve sok bűnözőt védett, így megismerte a különböző bűncselekmények elkövetési módját, és azokat a módszereket, amikkel a büntetőeljárások sikere meghiúsítható. Ezeket az információkat felhasználva bűnszervezetet épített ki, ami vállalkozásként működött, de cégek eltüntetésével, vagyon elleni bűncselekményekkel, cigarettacsempészettel és prostitúcióval foglalkozott. Közben a megindult büntetőeljárásokat hamis bizonyítékokkal, hamis tanúvallomásokkal és hamis okiratokkal szabotálták.

Az ügyvéd az eljáró nyomozókat, ügyészeket feljelentgesse, vagy vesztegetés látszatának keltésével, alaptalan elfogultsági bejelentésekkel próbálja elérni, hogy az eljárásokra más hatóságokat jelöljenek ki. Ezzel akarta elkerülni, hogy a szervezett jelleg, és az állandósult elkövetői kör feltűnjön a hatóságoknak.

Miután védőként megismerte, hogy a fiktív cégátruházások milyen haszonnal kecsegtetnek, elhatározta, hogy szervezetten tesz eleget a cégtulajdonosok ilyen igényeinek. Ehhez ukrán bukóembereket, és fiktív magyarországi székhelyet biztosított, ezekért pedig cégenként legalább ötszázezer-egymillió forintot kért. A strómanoknak 50 ezer forintot fizetett.

Az üzletszerű szolgáltatás országszerte elhíresült, hiszen így menthették ki a cégek még meglévő vagyonát tulajdonosaik, meghiúsítva a hitelezői igények kielégítését. Sőt ezzel a módszerrel azt a látszatot keltették, hogy a cégek vagyona mellett a számviteli iratok is az ukrán „ügyvezetőkhöz” kerültek. Így leplezhették az egyéb bűncselekményeket, és a bírsággal járó szabálytalanságokat is. Az eddigi adatok szerint 48 céget fantomizáltak.

A pénzügyi nyomozók 15 embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a nyíregyházi ügyvédet és két segítőjét. Hármójukat őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A nyomozás közokirat-hamisítás és csődbűncselekmény miatt folyik. (NAV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.