GKI: 2,7 százalékra lassul a GDP-növekedés

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi kiugró 3,6 százalékos és az idei első negyedéves 3,5 százalékos GDP-növekedés ellenére várhatóan 2,7 százalékra lassul a bővülés. Az ok a beruházások stagnálása.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A GKI szerint 2015 április-májusban a legtöbb ágazat dinamikája csökkent az első negyedévhez képest, az iparban és az építőiparban 2, a kereskedelemben 1 százalékpontos a lassulás mértéke. Az idei évre a tavalyi 3 százalékos reálbér növekedés 2-2,5 százalékra csökken, a fogyasztás bővülése 1,6 százalékról 2,5 százalékra emelkedik, amit részben a devizahitesek tehercsökkenése, részben pedig a külföldön dolgozók hazautalt jövedelmének emelkedése magyaráz.

A euró árfolyamát a második félévre 310-315 forintra jósolja a GKI. Az államháztartási hiányt tudni fogja tartani a kormányzat az előrejelzés szerint, akár kisebb évközi kiigazításokkal, az év végi adósságállomány "kreatív beállításával". (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.