Világrekord gazdasági összeomlás történhetett Görögországban

gazdaság
2015 augusztus 03., 08:55

világrekord

Amíg be voltak zárva a bankok Görögországban és mindenki készült az államcsődre, a görög gazdaság negatív világrekordot állított fel.

Legalábbis erre utal a ma közzétett júliusi beszerzési menedzserindex, ami olyan, mint egy közvélemény-kutatás, csak feldolgozóipari vállalatokkal, és elég jól előre szokta jelezni a később kiadott GDP-adatokat. Ha minden válozatlan a cégeknél, akkor ennek értéke 50 körül szokott lenni; ha nagyon nagy fellendülés van, akkor 60, ha pedig súlyos recesszió, akkor esetleg 40 közelébe süllyed.

Görögországban 30,2-re süllyedt ez a mutató júliusban.

Ezzel sokkal rosszabb, mint az utóbbi, súlyos visszaeséssel telő években bármikor, pedig évek óta Görögországban áll a legrosszabbul ez a mutató. Ilyen alacsony értéket, illetve egy hónap alatt ekkora zuhanást még soha egyetlen ország sem tudott produkálni, legalábbis azokban az országokban, ahol a Markit nevű piackutató cég követi a gazdaság állapotát.

Nagyjából 15 százalékos GDP-zuhanásnak felel meg ez az érték.

Kontextus:

(Markit)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.