Az orosz kormány szerint a britek úgy kezelik őket, mint az ISIS-t

külföld
2015 augusztus 05., 19:47
comments 204

Alekszander Jakovenko, Oroszország londoni nagykövete azzal támadt a brit kormányra, hogy

Londonban valamiért úgy kezelik az országát, mint az ISIS-t.

Jakovenko ezen a héten többször is kikelt Nagy-Britannia ellen, azzal vádolta a briteket, hogy szándékosan késleltetik az orosz nagykövetség dolgozóinak vízumait, húzzák az ügyintézést, ezzel pedig munkaerőhiányban tartják az orosz nagykövetséget. A diplomata szerint ezen kívül a brit reptereken rendszeresen megalázzák az orosz utazókat, néhányukat órákra is őrizetbe veszik a Heathrow-n, ezzel pszichológiai és politikai nyomást gyakorolnak rájuk.

A nagykövet felháborodása azután lett egyre nagyobb, hogy a britek újra érdeklődni kezdtek a korábbi orosz kém, Alekszander Litvinyenko haláláról. A kémet 2006-ban gyilkolták meg Londonban, polóniummal szennyezett teát itattak vele. Háromheti haláltusája idején többször is megvádolta a Kreml vezetőit a gyilkossággal, szerinte ezért ölték meg, mert nyomozni kezdett  Anna Politkovszkaja, egy tényfeltáró újságíró korábbi halála ügyében.

A múlt héten a Litvinyenko-család ügyvédje kijelentette, hogy személyesen Putyin rendelte meg a 2006-os gyilkosságot.

A britek tagadták, hogy a közelmúltban megváltoztatták volna az oroszokkal szembeni bánásmódot, de azt is elismerték, hogy valóban tartanak vissza utazókat a reptéren. Ennek oka azonban a brit hatóságok szerint minden esetben az adott utazó személyével kapcsolatos gyanú, nincs szó általános szekálásról.

A londoni nagykövet a Kommerszant című orosz lapnak is panaszkodott, hogy szemetek velük a britek, azt mondta, hogy a brit konzervatívok nem is akarnak jó viszonyt Oroszországgal, hiszen azt agresszívnak nevezik, és olyan fenyegetésnek tartják Nagy-Britanniára nézve, mint az Iszlám Állam. Brit kormányzati politikusok valóban agresszívnak nevezték Oroszországot az elmúlt hónapokban, és valóban voltak olyan megszólalások is, amik szerint egy agresszív Oroszországnál csak az ISIS jelent nagyobb fenyegetést Nagy-Britannia békéjére nézve.

A nagykövet a Kommerszantnak beszélt a visszatartott diplomatavízumokról is. Szerinte ezzel a britek a diplomáciai érintkezést szabályozó, alapvető nemzetközi egyezményeket sértenek meg. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.