A Swietelsky építheti a felcsúti kisvasutat

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. építheti meg a felcsúti kisvasutat - írta még tegnap a Hír24. A Miniszterelnökség arról tájékoztatta a portált, hogy a Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester által vezetett Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány és az osztrák tulajdonban lévő építőcég magyarországi vasútépítő leányvállalata július 10-én írta alá a szerződést.

Ez az első alkalom, hogy felcsúti építkezésben a Swietelsky kap szerepet: a falusi stadion megépítésére a polgármester cége, a Mészáros és Mészáros kft. annak idején még a Közgéppel szerződött.

Felcsút. A képet olvasónktól, Lajostól kaptuk.

A projekt összértéke bruttó 857 millió forint, amihez az EU 600 millióval járul hozzá, és mivel a támogatás nem éri el a teljes költség 75 százalékát, a magyar közbeszerzési törvény számít  irányadónak. A magyar szabályok alapján márpeidig ilyen esetekben közbeszerzési eljárás kiírása nem kötelező - a vonatkozó törvény szerint ha 75 százaléknál kisebb az uniós támogatás hányada, csak akkor kell lefolytatni az eljárást.

Ehhez persze kellett az is, hogy 2013-ban a kormány egy gyors határozattal kiemelt beruházássá minősítse a kisvasutat és elkülönítsen rá 600 millió, részben uniós fejlesztési forrást. A tenderen akkor egyedüliként a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány indult el és futott be. A munka már három hete tart és október 31-re elkészül, onnantól használható lesz a kisvasút.

(hír24)