Fertőzés miatt 18 szír gyereket ápolnak a szegedi kórházban

Egy bakteriális, hasmenést okozó fertőzés miatt ápolnak gyerekeket Szegeden, közülük egynél a rota vírust diagnosztizálták. A gyerekek szír nemzetiségűek. Az MTI idézi a Csongrád megyei tisztifőorvost, Bosnyákovits Tündét, aki egész pontosan úgy fogalmaz, hogy "húsz határsértő, többségében gyerek" szorul ápolásra, de a végleges vizsgálati eredmény még nem mindegyikük esetében ismert.

Virológiai vizsgálat. REUTERS/Wolfgang Rattay

A hírügynökség tudósítása szerint korábban a rendőrség értesítette a tisztiorvosi szolgálatot arról, hogy több szír határsértőnél hasmenéses tünetek jelentkeztek - az illetékes hatóságtól tudni tehát, hogy elvileg az érintetteket "határsértőnek" minősülnek.

A Szegedi Tudományegyetem gyermek-egészségügyi központjában  18 gyermeket kezelnek elkülönítva, de már mind jól vannak, harmaduk várhatóan már ma elhagyhatja a kórházat. A tisztifőorvos szerint a tünetek bakteriális fertőzésre utalnak, de eddig csupán egy gyerek mintája lett rota vírusra pozitív. Közben a sürgősségi osztályon két felnőtt nőt és háron férfit ápolnak, de mindnek kielégítő az állapota.  A járványügyi szabályok szerint az érintettekkel érintkező többi határsértőt is elkülönítették.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.