Török Gábor a Jobbik és az LMP lehetséges közeledéséről beszél

politika
2015 augusztus 06., 05:14
comments 343

Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel politikai elemzők rendszeresen adnak páros interjúkat a Heti Válasznak. Korábban G. Fodor Gábor volt Török vitapartnere, de egy szerencsétlen nyilatkozata óta kénytelen volt kissé hátrébb lépni a frontvonalból.

torokgabor

Az e heti beszélgetés többnyire arról szól, hogy Orbán Viktor a bevándorlás témájával újra magához ragadta a kezdeményezést, és ha csak az ellenzéki oldalon nem történik valami forradalmi változás, akkor a miniszterelnök a 2018-as választás esélyesként fordulhat majd rá a ciklus második felére. Ezzel kapcsolatban Török, akit gyakran illetnek azzal a váddal, hogy a Jobbiknak ad tanácsokat, figyelemre méltó megjegyzéseket tesz.

Arra a kérdésre, hogy lát-e olyan ellenzéki kezdeményezést, amely veszélyeztetheti a Fidesz pozícióját, Török azt mondja, a Jobbik számára az jelenthet esélyt,

"ha a hagyományos, bal-jobb tagolódással szemben kialakul egy olyan töréspont a magyar politikában, amiről a Jobbik és az LMP is egyre többet beszél: a régi és az új pártok, vagy, ahogy Vona Gábor nevezi, a XX. századi és a XXI. századi pártok küzdelme."

Amikor az újságíró ezek után megkérdezi, hogy kell ezt elképzelni, - "netán az LMP-kongresszuson bejelentik Vona miniszterelnöki támogatását?" - az elemző azt mondja, nem elsősorban a két párt formális, hivatalos együttműködésére gondol, de:

"azt látom, hogy a Jobbik és az LMP közti falat mind a két oldalról elkezdték bontani. Lehet, hogy az egész nem több gondolatkísérletnél, de az biztos, hogy van benne ráció: ha az új pártok nem tudják meghaladni a bal-jobb felosztást, ha e mellett nem képesek új csomósodási pontot képezni, akkor 2018-ban biztos sikerre ítélik a Fideszt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.