Egy szörfdeszka és egy gyerekásó segítségével szökött meg egy norvég rab az apró szigeten lévő börtönből

A 23 éves férfi, akit nemi erőszak és kábítószerrel való visszaélés miatt csuktak le, még mindig szökésben van. Péntek reggel tűnt fel, hogy meglépett, amikor látták, hogy az ablaka cellájában nyitva (!) van. Erről a Bastoy-i börtön igazgatója, Tom Eberhardt mesélt a norvég sajtónak.

A férfi egy közeli tárolóban álló öreg szörfdeszkát csórt el, egy gyerekásót használva evezőnek tudott vele lelépni.

Balsoy egy apró sziget, alig másfél kilométer az átmérője, Oslóhoz közel fekszik. Az itt lévő börtön világszerte ismert progresszív, nagyon alacsony biztonsági fokozaton zajló működéséért.

Kép: Wikipedia

A raboknak itt saját szobájuk van és nem cirkálnak sehol sem fegyveres őrök. Van viszont teniszpálya, mozi és szauna. Mindezek azért, hogy az itt lévő rabok nagyobb eséllyel illeszkedjenek vissza a társadalomba, ha egyszer letöltötték büntetésüket. A rabok dolgoznak is a szigeten, gazdálkodnak, halásznak vagy a sziget biciklijavítójában dolgoznak.

Mindez sikeresnek tűnik: egy 2012-es elemzés szerint az itteni rabok visszakerülési rátája csupán 12 százalékos, szemben a közel 70 százalékos átlaggal, ami Európában és az Egyesült Államokban jellemző.

A rendőrség megerősítette a szökés tényét, és azt is, hogy meg is találták a szörfdeszkát a túloldalon. Az, hogy a rab miért szökött meg a CNN által a világ legkedvesebb börtönének választott intézményből, amit sokszor szokás inkább nyaralónak, mintsem fegyintézetnek nevezni, egyelőre nem tudni. Ha viszont egyszer elkapják, vélhetően nem ide fog visszakerülni, hanem egy szigorúbb norvég börtönbe. (Independent)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.