Machetevel kaszaboltak halálra egy bangladesi bloggert

külföld
2015 augusztus 07., 11:19
comments 190

"A szélsőségek és a fundamentalizmus ellen lépett fel, és a kisebbségek, a nők és a benszülött csoportok érdekében" - így jellemezte Imran H Sarkar, a Bangladesi Blogger és Aktivista Hálózat vezetője Niloy Neelt, az ateista bloggert, akit a fővárosban, Dakában

kaszabolt halálra egy machetékkel felfegyverkezett banda.

Csak idén négy világi nézeteket valló bloggert gyilkoltak meg iszlamista szélsőségesek az országban.

Neel ráadásul nem szimplán világi nézeteket vallott, hanem hindu családból származó ateista volt, aki ateizmusát nem is titkolta el.

Ahogy az idén meggyilkolt másik három blogger, úgy ő is rajta volt azon a 2013-ban közzétett listán, amelyen iszlamisták 84 ateista blogger nevét gyűjtötték össze és kezdték terjeszteni.

Neel korábban már tett rendőrségi bejelentést az őt ért fenyegetések miatt, de panaszát nem vizsgálták ki.

Neelre dakai otthonában törtek rá támadói. Hat ember csöngetett be hozzá azzal, hogy kiadó lakást keresnek. Ketten aztán lefogták és egy szobába vonszolták Neelt, ahol Muntashirul Islam rendőrfőnök-helyettes szavai szerint "lemészárolták". Neel neje is a lakásban volt, de bezárkózott egy másik szobába. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.