Minden idők legnagyobb régészeti felfedezése jöhet Egyiptomban

TUDOMÁNY
2015 augusztus 09., 09:21

Tutanhamon fáraó sírja 1922-es feltárása óta az egyik legizgalmasabb régészeti felfedezés az egész világon. Kutatók ezreit foglalkoztatja a sír, hiszen sok furcsaságára a mai napig nem sikerült választ találni, ráadásul az is növelte a felfedezés jelentőségét, hogy ez volt az első olyan egyiptomi királysír, amit a hivatásos régészek érkezése előtt nem fosztottak ki kincsvadászok.

Nem tudni, hogy Tutanhamon sírja miért túl kicsi, miért vannak benne béna cuccok, és miért olyan az elrendezése, mintha nem egy fáraó, hanem egy királyné sírja lenne. Ezen kívül szinte minden lelet, ami Tutanhamon sírjából került elő, olyannak tűnik, mintha eredetileg nem Tutanhamonnak készült volna.

Ezt eddig többnyire azzal magyarázták, hogy Tutanhamon rövid ideig uralkodó, jelentéktelen fáraó volt, és mivel nagyon fiatalon került a trónra, helyette más, nagy hatalmú elöljárók, Ay és Horemheb irányították a birodalmat.

Egy Nicholas Reeves nevű brit egyiptológusnak viszont van erre egy másik magyarázata.

Szerinte a sír elrendezése és a repedések a sír szobáinak falain arra engednek következtetni, hogy a falakon túl még nem feltárt szobák vannak. Az egyik egy raktárhelyiség lehet, van azonban egy nagyobb átjáró is, ami valószínűleg egy újabb sírba vezet.

Reeves szerint ez a másik sír Nefertiti királyné nyughelye lehet.

Nefertiti életét számos rejtély övezi, még az sem teljesen biztos, hogy Ehnaton fáraó felesége volt, hiszen sokan azonosítják az Ehnatont követő társuralkodók, Nofernoferuaton vagy a Szemenhkaré valamelyikével. A lenyűgöző szépségnek tartott nő mellszobra viszont az egyiptomi képzőművészet egyik leghíresebb alkotása.

photo_camera Forrás: Wikipédia

Nefertiti temetkezési helyét mindeddig nem sikerült azonosítani, ami azért furcsa, mert akárki is volt ő, az tuti, hogy nagyon fontos szerepe volt az uralkodásban, Ehnaton mellett és később is. Ha pedig tényleg azonos Nofernoferuatonnal vagy a Szemenhkaréval, akkor Ehnaton halála után a saját jogán uralkodott is.

Ha valóban Nefertiti sírja lenne Tutanhamoné mögött, az magyarázná, hogy szegény Tutanhamon miért szorult ilyen kis helyre, hogy miért királynői elrendezésű a sírja, és hogy miért bénák és sietve elhelyezettek a sírban talált cuccok. Reeves szerint minden, amit Tutanhamon sírjában találtak, csak Nefertiti sírjából kimaradt kellék.

Reeves azt állítja, hogy elméletét bárki igazolhatja akár azokon, a neten elérhető fotókon keresztül is, amiket a Tutanhamon sírjának pontos lenyomatát elkészítő Factum Arte restaurátorcég töltött fel. Az ő nagyfelbontású képeiken látszanak az eredeti fal repedései is.

Az elmélet már most komoly érdeklődést generált, és igazolásához nem is kell sok: elég egy Tutanhamon sírjában elvégzett radarvizsgálat is, ha pedig bebizonyosodik, hogy van valami a falak mögött, szakértőket kell bevonni a falak sérülés nélküli megbontására. Ezt a vizsgálatot valószínűleg rövidesen elvégzik. (Economist)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.