Bukhat a Gazprom a legnagyobb üzletének kikiáltott kínai gázszerződésen

külföld
2015 augusztus 10., 19:59
comments 98

A Gazprom még 2014 májusában írt alá egy harminc éves szerződést Kínával, egész pontosan a a kínai állami kőolaj- és földgázvállalat, a CNPC képviselőivel, évi 38 milliárd köbméter orosz földgáz Kínába szállításáról.

De a szerződésbe semmiféle védelmet nem építettek be arra az esetre, ha esetleg borulna a világpiaci ára a földgáznak, és hosszabb időn keresztül jelentős árzuhanás állna be. A Gazprom akkor 400 millád dollárosra becsülte az üzletet, és azt mondták, hogy ez a vállalat történetében a legnagyobb szerződés.

Azóta viszont az olajár több mint ötven százalékkal zuhant, erősen megkérdőjelezve ennek a projektnek a gazdasági hasznát. Ugyanis a földgázszállítás megvalósításához a Gazpromnak mintegy 55 milliárd dollár értékben kell befektetnie.

photo_camera A szerződés aláírása (Fotó: AFP / Ria Novosti / Pool / Mikhail Metzel)

Az orosz állami vállalat hétfőn jelentette be, hogy a szerződésben foglalt földgázár az aktuális olajárakhoz van kötve. És nincs benne semmiféle védelem a zuhanó árakkal szemben, nem számoltak ugyanis ilyen eshetőséggel.

Egy orosz gázpiaci szakértő, Ildar Davletshin arról beszélt a Financial Timesnak, hogy ha a jelenlegi olajárak stabilizálódnak, akkor a Szibéria ereje névre keresztelt projekt valószínűleg veszteséges lesz a Gazprom számára.

Közben a kormány látványosan beállt a projekt mögé, hétfőn Vlagyimir Putyin utasítása jelent meg, melyben arra kérte a kormányt, hogy szeptemberre rakjanak össze egy kivitelezési tervet, mely révén a kormány támogathatja a gáztranszport infrastruktúra kiépítését, külön kiemelve a Szibéria ereje gázvezetéket.

A Gazprom egyelőre nem kíván a kormány támogatására szorulni, de hosszabb távon még ez is előfordulhat. Alexander Ivannikov, a Gazprom gazdasági vezetője szerint elképzelhető, hogy a helyzet megváltozik, például mert szigorodnak a szankciók vagy a projektek száma megnő. Ezért ő egyáltalán nem zárná ki, hogy egy ponton majd szükség lehet az állam segítségére.

Mindez pár nappal azután jött, hogy a Gazprom bejelentette, 71 százalékkal nőtt bevétele az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Igaz, csak rubelben mérve, mert a rubel jelentősen gyengült a dollárhoz képest az elmúlt év során. Valójában piacot is vesztett a cég, Az Európába irányuló szállítások 16 százalékkal 39,1 milliárd köbméterre estek vissza, de csökkentek az eladások belföldön és a szovjet utódállamokban is.

Az orosz gazdasági minisztérium jelentése szerint 13 százalékkal csökkent a Gazprom termelése az első félévben, és az előrejelzések szerint a rendszerváltás utáni legrosszabb év lehet az idei a cég számára. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.