Közülük kerül ki az új új-zélandi zászló

Ahogy már szóltunk róla, John Key miniszterelnök vágyának megfelelően Új-Zélandban népszavazást írnak ki arról,

hogy nézzen ki az ország új zászlója!

Az ok elég prózai: Key szerint a jelenlegi lobogó túlzottan hasonlít az ausztrálokéra, és ideje, hogy Új-Zéland végre színeiben is megkülönböztesse magát nagy testvérétől. Az első körben beérkező ötletek, amik gyakran játszanak az ország nemzeti állatának cimkézett kiwivel, egyszerűen zseniálisak voltak. Volt köztük például ilyen:

ujzeland02

Meg ilyen:

ujzeland11

 

És ilyen:

ujzeland03

A pályázatra ugyan több, mint tízezer zászlóterv érkezett, de a lakosságot amúgy eléggé hidegen hagyja a kérdés: az állampolgárok és az ellenzék véleménye is az, hogy okosabban is el lehetett volna költeni azt a 26 millió dollárt, amibe a miniszterelnök országos turnéja illetve a népszavazás kerül majd.

Ma mindenesetre megjelent a 40 legjobbnak tartott pályázat terve, ezek közül választhat majd Új-Zéland:

Zászlótervek, Új-Zéland. (New Zealand Flag Consideration Panel/flag.govt.nz)

A legesélyesebbnek, és a Key csapat által legjobbnak tartott művek persze a konzervatívabb vonalat viszik, és fekete zászlót akarnak. Fő motívumként nagyon megy a kormánynál például egy másik nemzeti szimbólum, az egyedül Új-Zélandon honos ezüst páfránylevél. Az alábbi tervvel mondjuk elég nagy baj, hogy egy szakértő szerint távolról könnyen összekeverhető az Iszlám Állam lobogójával.

Az elnök kedvence (Forrás: New Zealang Government)

Aztán van még az eggyel hagyományosabb vonal: ez a megoldás az ország maori elnevezésére, a hosszú felhők országára utal.

(Forrás: New Zealand Government)

És a legesélyesebbek között van az auckland-i Jack Davison munkája. Pedig speciel ezt talán a legkönnyebb összetéveszteni az ausztrál lobogóval, csak nem kék, hanem fekete alapra készült.

(Forrás: New Zealand Government)

A végeredményről feltétlenül beszámolunk majd!  

(Quartz

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.