Ha érdekel, mikor van épp fejed fölött a Nemzetközi Űrállomás, megkérheted a NASA-t, hogy figyelmeztessenek

Az ISS a harmadik legfényesebb jelenség az égen, a Nap sugarainak köszönhetően, még olyankor is látható, ha a Hold még nincs sehol. Leginkább egy nagyon gyors repülőnek tűnik a Földről nézve (bár persze jóval magasabban és gyorsabban halad), és még a fényszennyezett nagyvárosokban is ki lehet esténként szúrni.

Ehhez csak azt kell tudni, hogy mikor érdemes az eget kémlelni. Ebben segít a NASA 'Spot the Station', azaz 'szúrd ki az állomást' figyelmeztetése, ami emailben jelez előre, ha nemsokára feléd ér az űrállomás (amerikai lakosok sms alapú figyelmeztetést is kérhetnek).

Budapesti lehetőségek mostanában

Jellemezően egész gyakran, hetente akár többször is adódik megfigyelési lehetőség (kivéve ha a déli vagy északi 51,6 szélességi körtől délre, illetve északra élünk, ezért például az alaszkaiak teljesen lemaradnak az ISS-kiszúrás lehetőségéről).

A figyelmeztető üzenetben benne lesz, hogy mikor, mennyi időn keresztül és az égen hol lesz látható az állomás, ezt kevéssel érkezése előtt kapjuk meg. Be lehet állítani azt is, hogy csak az esti/éjszakai jelenésekről kérünk figyelmeztetést. Eddig mintegy 300 ezer ember iratkozott fel a NASA szolgáltatására.  (via MentalFloss)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.