Lawrence Lessig amerikai elnök lenne, hogy átvigyen egyetlen törvényt, majd azonnal lemondjon

2015 augusztus 12., szerda 9:20
95

A világ egyik legismertebb és legsikeresebb politikai aktivistája, a Harvard (korábban meg a Stanford) jogászprofesszora évek óta küzd az amerikai választási rendszer totális reformjáért. Lawrence Lessig fő baja az, hogy az ország teljes népességének csupán 0,05 százaléka dönt ténylegesen arról, hogy ki legyen az elnök, a kampányok finanszírozásába pedig kibogozhatatlanul beleszövődtek a milliárdos támogatók érdekei. Egész Washingtont felemészti a korrupció, véli, és mindez teljesen tönkretette a képviseleti demokrácia intézményeit.

Ezért most ő is elnök lenne, a demokraták színeiben indulna. Akkor, ha szeptember első hétfőjéig, ami mindig a munka ünnepe az Egyesült Államokban, össze tud gyűjteni a neten egymillió dollárt.

Kampánya meglehetősen egyértelmű, ugyanis megválasztása esetén egyetlen törvényt vinne keresztül, majd lemondana. A Citizen Equality Act egy párt- és kampányfinanszírozási törvény, ami garantálná a szavazáshoz való jogot, átalakítaná a választások finanszírozását és véget vetne a választókerületek pártérdekek szerint történő kijelölésének, azaz a gerrymanderingnek.

Ha ez meglenne, le is mondana, és átadná az utat alelnökének. Eddig 67 ezer dollárt gyűjtött össze, és még 27 napja maradt.

Lessig reformötleteit tavaly egy nagyon alapos cikkben taglaltuk, érdemes elolvasni. (Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt