Lawrence Lessig amerikai elnök lenne, hogy átvigyen egyetlen törvényt, majd azonnal lemondjon

külföld
2015 augusztus 12., 09:20
comments 95

A világ egyik legismertebb és legsikeresebb politikai aktivistája, a Harvard (korábban meg a Stanford) jogászprofesszora évek óta küzd az amerikai választási rendszer totális reformjáért. Lawrence Lessig fő baja az, hogy az ország teljes népességének csupán 0,05 százaléka dönt ténylegesen arról, hogy ki legyen az elnök, a kampányok finanszírozásába pedig kibogozhatatlanul beleszövődtek a milliárdos támogatók érdekei. Egész Washingtont felemészti a korrupció, véli, és mindez teljesen tönkretette a képviseleti demokrácia intézményeit.

Ezért most ő is elnök lenne, a demokraták színeiben indulna. Akkor, ha szeptember első hétfőjéig, ami mindig a munka ünnepe az Egyesült Államokban, össze tud gyűjteni a neten egymillió dollárt.

Kampánya meglehetősen egyértelmű, ugyanis megválasztása esetén egyetlen törvényt vinne keresztül, majd lemondana. A Citizen Equality Act egy párt- és kampányfinanszírozási törvény, ami garantálná a szavazáshoz való jogot, átalakítaná a választások finanszírozását és véget vetne a választókerületek pártérdekek szerint történő kijelölésének, azaz a gerrymanderingnek.

Ha ez meglenne, le is mondana, és átadná az utat alelnökének. Eddig 67 ezer dollárt gyűjtött össze, és még 27 napja maradt.

Lessig reformötleteit tavaly egy nagyon alapos cikkben taglaltuk, érdemes elolvasni. (Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.