Romantikus este riadó! Látványos csillaghullás lesz ma éjjel

űr
2015 augusztus 12., 17:17
comments 123

Szerdán tíz óra után, de különösen az éjfélt követő néhány órában ígérkezik különösen látványosnak az idei Perseida-csillaghullás, a Perseidák nevű meteorraj szokásos augusztus 12-13-i csúcsaktivitása.

"Ma a Föld 110 ezer kilométer per órás sebességgel áthalad a naprendszernek azon térrészébe, ahol a Swift-Tuttle nevű üstökös beszennyezte porával a térrészt. Ezeket a porszemeket ütközéskor a Föld felsöpri magával, és a földi légkörben ezek felizzanak, majd fénylő csíkokként látszanak"

- mondta el Kiss László csillagász, az állami tévé szerdai műsorában.

meteor eső

A legnagyobb aktivitás este tíz óra után, különösen éjfél tájban és az éjszaka második felében várható. Ekkor 2-3 percenként fél-egy másodpercig feltűnő fénycsíkokat lehet majd látni. A csillagász szerint a megfigyeléshez érdemes a lehető legkevésbé fényszennyezett helyet keresni, magas házak tetejét, sötét tisztásokat, Budapesten már a Normafáról vagy a Hármashatár-hegyről is jól megfigyelhető lesz a jelenség, kisebb városokban pedig érdemes a település szélére menni.

A csillágász azt is elmondta, hogy most azért is nagyon jól megfigyelhető a jelenség, mert nem lesz az égen fényes telihold. Jövő nyáron nem lesz ilyen kedvező a helyzet. Bár a raj szerdán tetőzik, a hét végéig sok hullócsillagot lehet majd látni, a Perseidából és egyéb rajokból is hullanak majd meteorok.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.