Meglett a Jupiter kistestvére

2015 augusztus 14., péntek 13:14
13

A csecsemőbolygót a Science tudományos lap pénteki számában mutatták be.

A Stanford Egyetem és az Arizonai Egyetem csillagászai a Gemini Obszervatórium Chilében működő déli távcsövére szerelt különleges műszer segítségével végezték a megfigyeléseket.

Ilyen lehet a bolygó

A 2013 novemberében üzembe helyezett Gemini Planet Imager, azaz a Gemini bolygómegjelenítő fiatal gázóriásokat képes közvetlenül megfigyelni a közeli infravörös tartományban, köszönhetően az égitestek hőkibocsátásának. A különleges detektor egy olyan spektrográf (színképelemző), amely képes a felvétel minden egyes képpontjának színképét is rögzíteni.

Az asztronómusok eddig csupán néhány Naprendszeren kívüli exobolygót voltak képesek közvetlenül megfigyelni, és csaknem mindegyikük tömege legalább 13-szor múlta felül a Jupitert. Más teleszkópok csak közvetetten tudják észlelni az exobolygókat.

A Kepler csillagászati műhold úgynevezett tranzit módszerrel keresi a távoli planétákat: a csillagfény parányi elhalványulásait méri, amelyeket a napjuk körül keringő bolygók elhaladása okoz. Ismeretlen exobolygók jelenlétére a keringő égitestek gravitációs hatása által kiváltott csillagfény-elhalványulások alapján is lehet következtetni.

Az 51 Eridani b katalógusjelű bolygó egy, a Földtől mindössze 96 fényévnyire lévő ifjú csillag körül kering. A planéta alig 20 millió éve született, infravörös sugárzásának köszönhetően még mindig ragyog, légköre a Jupiteréhez hasonlóan túlnyomórészt metánból áll.

Az égitest, amely méretét tekintve mindössze kétszerese a Jupiternek, az eddigi legkisebb, közvetlenül észlelt exobolygó.

"Az 51 Eridani b katalógusjelű bolygó az első planéta, amely olyan, mint évmilliárdokkal ezelőtt lehetett az ifjú Jupiter. Tanulmányozásával rengeteg ismeretet szerezhetünk a bolygóképződés folyamatáról"

- írta közleményben Travis Barman, az Arizonai Egyetem bolygókutatója. (MTI, space.com)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt