Naponta négyezer embert öl meg a szennyezett levegő Kínában

CO2
2015 augusztus 14., 09:28
comments 4

Nem véletlen, hogy Kína pár év alatt sereghajtóból a megújuló energiaforrások, a környezetbarát megoldások úttörője lett. Nem a Földet féltik, sokkal inkább magukat, az állandó szmogról készült képek nem csak a bulvársajtónak szánt riogatás, rengeteg haláleset köthető a levegőszennyezéshez.

Ez már kutatási eredményekkel alátámasztott tény.

A kaliforniai Berkeley egyetem fizikusai szerint Kínában hat lakosból egy idő előtti elhalálozásáért a rossz levegő a felelős. Számításaik szerint évente 1,6 millió kínai hal meg szív-, illetve tüdőbetegségekben, valamint agyvérzésben, és ezekben bizonyítottan nagy szerepe van a szmognak, a levegőben található finom porszennyeződésnek.

Az éles látású kutatók a kínai helyzetért elsősorban a szenet okolják, függetlenül attól, hogy azt gőzerőművekben elektromos energiatermeléséhez, vagy fűtéshez használják fel. Télen a legrosszabb a helyzet, amikor a szálló por az időjárási körülmények következtében a földfelszín közeli levegőrétegben koncentrálódik.

De szerencsére felismerték a helyzet súlyosságát, és visszavettek a mértéktelen szénégetésből, tavaly a Pekinget övező, nehéziparáról híres Hopej tartományban 8 ezer széntüzelésű gyárat zártak be. A Greenpeace idei jelentése szerint idén eddig javult a levegőminőség, különösen a PM2,5, vagyis az egy köbméter levegőben mért 2,5 mikron, vagy annál kisebb átmérőjű finom porszemcsék mutatója.

(nyitókép: wikimedia.org/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.