Obama elég király könyveket visz magával nyaralására

külföld
2015 augusztus 14., 11:12
comments 64

Ezt azért merem így kijelenteni, mert pár hetes szabadságára három olyan könyvet is magával visz, amiket éppen mostanában volt szerencsém olvasni. És tényleg jók. Az amerikai elnök, a hagyományokhoz híven, ismét közzétette, hogy milyen könyvekkel fogja múlatni az időt, és elég jó listát sikerült összeraknia. Ez persze alighanem sosem teljesen személyes választás, hanem beleszövődnek politikai célok és pr-szempontok is, de például egy szerzőnek mindig hatalmas megtiszteltetés (meg persze remek reklám) ha rákerülhet az elnöki olvasmánylistára.

Barack Obama egyrészt magával viszi Anthony Doerr regényét, az All The Light We Cannot See-t, ami a második világháborúban játszódik, egy francia kisvárosban és egy vak francia kislány és egy nácik közé besorozott fiatal német árva párhuzamos történetein keresztül mutatja be a világháborút. Helyenként már majdnem nyálas kicsit, de aztán valahogy mindig visszalendül a könyv, és megmarad a meghatóság kategóriáján belül.

Viszi még Elizabeth Kolberttől a The Sixth Extinction című könyvet, ami a klímaváltozás topik egyik legfontosabb és legtöbbet idézett könyve az utóbbi évekből, és nagyjából arról szól, hogy itt a hatodik kihalási hullám, csak hogy szemben a korábbi öttel, ezt mi okoztuk. A harmadik könyv, amit ismertem, az Ta-Nehisi Coates kvázi levele 15 éves fiának. A Between The World and Me egy nagyon személyes és sokszor felkavaró összefoglalója annak, milyen érzés feketeként felnőni az Egyesült Államokban.

Ezeken kívül három könyv szerepel még az olvasmánylistáján, miket viszont nem ismerek, de a fentiek alapján nem lehetnek rosszak: James Salter All That Is című regénye, The Lowland Jhumpa Lahiritól ás Ron Chernow Washington: A Life című életrajza. (via ABC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.