A szívószál elég szívás, ha teknőc vagy

Tbg
ÁLLAT
2015 augusztus 15., 13:58
comments 31

Vírusvideó lett egy teknőc orroperációjából: egy nap alatt a Facebookon 23 millióan látták azt a videót, amiben biológusok kioperálnak egy szívószálat egy teknős orrából.

Azt hitték eleinte, hogy valami parazita, ám később kiderült, hogy műanyag szemét. A teknőc valószínűleg megette, de a szívószál nem a nyelőcsövén indult el a gyomrába, hanem feltekeredett valahogy az orrüregébe.

A videón nagy nehezen kihúzzák a műanyagot, és a leírás szerint a vérzés is elállt egy idő után. Az állatot rövid megfigyelés után visszaengedték.

A biológusok végül azért tették fel a kissé nehezen megnézhető videót, hogy felhívják a figyelmet arra, a tengerek élővilágára óriási veszélyt jelent a műanyag szemét, amelynek mennyisége elképesztő mértékben nő évről évre. Ezért arra kérnek mindenkit, ne használjon egyszer használatos műanyag eszközöket, köztük szívószálat se.

A Georgia-i egyetem év elején publikált adatokat: becslésük szerint évente 8 millió tonna plasztik kerül a tengerekbe, és ennek mennyisége évről évre nő. 2025-re már ennek a mennyiségnek a húszszorosa szennyezheti a vizeket, ami nagyjából azt jelenti, hogy a világ minden partszakaszán méterenként száz műanyaggal teli szemeteszacskó lenne kirakva.

A műanyag szemét mennyiségét korábban kevesebbre becsülték , de a kutatók szerint csak a lebegő szemétre koncentráltak, nagy része elsüllyed. (DailyDot/Independet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.