Németország kivonná a katonáit Törökországból

külföld
2015 augusztus 15., 08:19
comments 89

A Spiegel információja szerint a német kormány hamarosan visszavonja a katonáit Törökországból.

A német hadsereg 2012 óta állomásoztat Patriot rakétaelhárító rendszereket és hozzá 260 katonát Törökország déli határvidékén. A rakétaelhárító a szíriai polgárháború kezdetén telepítették Anatólia tartományba az Active Fence nevű NATO-misszió keretében, hogy megvédjék a törököket a Szíriai felől érkező rakétáktól.

Patriot_System_2

Pedig pont most tört ki a háború

Fura, hogy pont most dönt úgy a német kormány, hogy nem hosszabbítja meg az egységek mandátumát, mikor kitört a háború. A hivatalos indoklás szerint már nem kell attól tartani, hogy támadások érkeznek Szíria felől. Azt tény, hogy a misszió kezdete óta a NATO odatelepített radarjai egyetlen támadást sem észleltek.

A misszió elég sokba került a német hadseregnek. A saját rakétaelhárító rendszereiket a belgák már korábban visszavonták, és a tervek szerint 2015 októberében az amerikaiak is kivonulnak.

Nem tetszik nekik, amit a török kormány csinál

A teljes kivonulásról a NATO-ban még nem szavaztak. Három éve, a misszió kezdetén egy erős jelzést akartak küldeni a török kormány felé, hogy mellettük állnak, de mióta a török hadsereg az Iszlám Állam helyett inkább a kurdok állásait bombázza, azóta a NATO-nak is megrendült a bizalma.

Para van

Az utóbbi időben a Törökországban elszaporodó terrortámadások miatt a német hadsereg is szigorított biztonsági intézkedéseket vezetett be. A Bundeswehr katonái csak kivételes esetekben hagyhatják el a védett táborokat, de akkor is csak egyenruha nélkül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.