Húszéves spermából születtek feketelábú görény kölykök az Egyesült Államokban

ÁLLAT
2015 augusztus 16., 09:12
comments 52

A feketelábú görény egyszer az Egyesült Államok szerte sok helyen szabadon élő ragadozó volt, de a nyolcvanas évekre borzasztóan megcsappant a számuk. Ekkor indult egy program, melyben az összes megmaradt és megtalált példányt befogták, és szaporítani kezdték őket. Ekkor már tényleg nagyon kevés görény volt csak az országban, egész pontosan 18, ezért a hímektől spermát is vettek, majd ezt lefagyasztották.

Most a Lincoln Park Zoo kutatóinak sikerült mesterséges megtermékenyítéssel görényfiókákat világra segíteniük. Ami a szokatlan mindebben, hogy a sperma, amit felhasználtak, húsz éves volt.

photo_camera Kép: Wikipedia

Mindez azért is fontos, mert újabb bizonyítéka annak, hogy a sperma képes ilyen hosszú időn keresztül működőképes maradni, ami a veszélyeztetett állatok esetében különösen fontos. Ez volt az első empirikus bizonyíték minderre.

1987-hez képest, amikor már csak 18 példány volt életben, mára 300 példány van fogságban és közel 500 felnőtt példányt engedtek vissza a természetbe az országban. (IFLScience)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.