Riasztófegyverrel fegyverkezik a magyar

bűnügy
2015 augusztus 17., 04:38

Kevesebb éles önvédelmi lőfegyver van magánkézben, mint öt éve, viszont jelentősen nőtt a gáz- és riasztófegyver birtoklására adott engedélyek száma - írja hétfői számában a Népszabadság az ORFK adataira hivatkozva.

  • Éles lőfegyverek tartására szóló engedélyek száma 2010-ben: 8500.
  • Éles lőfegyverek tartására szóló engedélyek száma ma: 6650.

= mínusz 1850.

  • Gáz- és riasztófegyverek viselésére kiadott engedélyek száma 2010-ben: 48204.
  • Gáz- és riasztófegyverek viselésére kiadott engedélyek száma 2015-ben: 56292.

= plusz 8088.

Tehát öt év alatt közel húsz százalékkal nőtt a riasztófegyverek tartásáról szóló száma, és nagyjából hasonló mértékben csökkent az éles lőfegyverekre kiadott engedélyek száma.

nerf

De ez még nem minden, mert a Népszabadság szerint piaci források szerint akár 200 ezer riasztófegyver is lehet magánkézben – otthon is ugyanis engedély nélkül is lehet ilyen fegyvert tartani. (És feltehetőleg éles fegyverből is jelentős mennyiséget tartanak engedély nélkül, bár nehéz megmondani, hogy mennyivel.)

A cikk szerint egyébként az önvédelemről szóló büntetőjogi szabályok 2012-es megváltoztatása óta, és az utóbbi hónapok bevándorlással kapcsolatos kormányzati hecckampánya hatására sem változtak jelentősen a magyarok fegyverviselési szokásai.

(MTI, Népszabadság)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.