Megjárta a CNN, mert egy szerzőijogi ügyvéd videóját lopta el

külföld
2015 augusztus 19., 05:23
comments 26
photo_camera Részlet Alfonzo Cutaia videójából, ami ugyan embedelhető a Youtube-ról, de nekem nincs kedvem belekötni egy szerzői jogi ügyvédbe. A 3,1 másodperces részletet a fair use elve alapján viszont beilleszthetem.

Még a legnagyobb médiavállalatokkal is megesik, hogy elemelnek ezt-azt az internetről, hogy aztán saját felvételükként közöljék. A legtöbb esetben az ilyen ügyekből semmi sem lesz:

egy átlagos Youtube-felhasználónak nincsen pénze és ideje hosszadalmas szerzői jogi perekbe bonyolódni az óriásvállalatokkal.

De Alfonzo Cutaia, aki a jelenleg már 3,8 millió megtekintésénél tartó time-lapse videót forgatta a tavaly novemberi brutális buffalói viharról,

nem átlagos Youtube-felhasználó.

Cutaia ügyvéd, ráadásul pont szerzői joggal foglalkozik a buffalói Hodgson Russ ügyvédi irodánál, így főnöke, Hugh Russ segítségével beperelt két nagy médiavállalatot, az amerikai CNN-t és a legnagyobb kanadai tévéadót, a CBC-t.

A CBC konkrétan úgy tette ki Cutaia videóját az oldalára, hogy még a saját logóját is rányomta a felvételre. A kanadaiak azzal védekeztek, hogy a CNN engedélyével tették ezt,

csakhogy a CNN-nek semmi joga nem volt semmilyen engedélyt adni,

mert ők maguk is csak lopták, illetve Cutaia engedélye nélkül sugározták a felvételt - amit amúgy több tucatnyi más médium is leadott, de ők mind engedélyt kértek a felvétel lejátszásához, amit amúgy Cutaia embedelhető formában töltött fel a Youtube-ra, de a leírásába beírta, hogy fenntart minden jogot, és engedélyhez köti a videó további felhasználását. A leírásban amúgy azt is megírta, hogy szerzői joggal foglalkozó ügyvéd.

Cutaia amúgy nem nevesített kárigényt a keresetében. "Nem azért csinálom, hogy kifizessenek. Az embereknek általában fogalmuk sincs, hogy milyen szerzői jogaik vannak, és mire észbe kapnak, általában már túl késő. Nem vagyok kereszteslovag, de ismerem a jogaim" - mondta. (Via Buffalo News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.