Nem csak közműcégeknek, önkormányzatoknak is tartozik a KLIK

oktatás
2015 augusztus 19., 06:31
comments 161

„Egy akkora településen, mint a miénk pár százezer forint is számít. Hogy tudnám én rávenni a KLIK-et, hogy kifizesse, amivel tartozik nekünk?”

Ezt egy dél-magyarországi kistelepülés vezetője mondja. Azt kéri, hogy ne írjuk le a nevét.

Az utóbbi hetekben kiderült, hogy a KLIK óriási, milliárdos tartozást halmozott fel és most az is, hogy nem csak a közműcégeknek és beszállítóiknak tartoznak, hanem önkormányzatoknak is.

Kikapcsolták a gázt a konyhában, ahol a rászorulóknak főztek

Július végén jött az első hír arról, hogy Somogy megyében több településen is elzárta a gázt az EON az iskolákban, mert a KLIK nem egyenlítette ki a számlát. Ez azért nagy baj, mert az érintett települések egy részén az iskolai konyhák látták el a rászorulókat meleg étellel.

„Az intézményben működik a szociális konyha, ami a 62 helybélire és az óvodásoknak főz, emellett innen látják el Somogygeszti, Polány, Ecseny, Szentgáloskér, Somodor és Felsőmocsolád szociális étkeztetését is, közel kétszáz adag ételt főznek naponta.”

Ezt az egyik érintett polgármester mondta akkor.

Pár nappal később kiderült, hogy nem pár elszigetelt esetről van szó, nagyobb a baj.

Az Államkincstár adatai szerint a KLIK adóssága májusban 11,9 milliárd, júniusban 9,6 milliárd forint volt.

A 2012-ben ugye pont azért hozták létre a KLIK-et, hogy az majd hatékonyabban működteti a közoktatást, mint az önkormányzatok. Ezután sikerült nekik ilyen adósságot összehozniuk.

Az önkormányzat fizet, hogy a KLIK ne fizessen

A KLIK és az önkormányzatok anyagi vitája teljesen abszurd. Éppen azzal érveltek az új, központosított rendszer bevezetésekor, hogy a nehéz anyagi helyzetű önkormányzatokról levennék az iskolafenntartás terheit.

Van mondjuk egy iskola, amit hivatalosan a KLIK tart fenn 2012 óta. Mert ők jobban értenek hozzá. Erre a feladatra pénzt kapnak az államtól, és a helyi önkormányzattól is. Az iskola fenntartásába sok minden beletartozik, a KLIK fizeti a tanárokat, rendeli a krétát, állja a fűtést, az áramot, stb.

Közben bizonyos számlákat adminisztratív okokból, „átmenetileg” az önkormányzat fizet. Ők utalnak mondjuk a vízszolgáltatónak, kvázi meghitelezik a pénzt a KLIK-nek. Mára a KLIK ezeket az önkormányzati pénzeket sem fizeti mindenhol.

„A KLIK-nek az iskola fenntartásáért továbbra is minden hónapban rendesen kell fizetnünk, különben inkasszót raknak az önkormányzat számlájára, és leemelik a pénzt. Azt a pénzt fizetjük ki nekik, amit például a számlák kiegyenlítésére kellene költeniük. Amit mi minden hónapban elutalunk nekik, és amit aztán nem látunk viszont”

– magyarázza a helyzetet az egyik érintett önkormányzat vezetője.

A múlt hét elején ezeket a kérdéseket küldtük el a KLIK-nek:

  • Jelen pillanatban mennyi a KLIK összes tartozása?
  • Jelen pillanatban mennyi a 30 napnál régebbi tartozás?
  • Melyik az az 5 cég / intézmény / magánszemély / stb. akik felé a legnagyobb tartozás áll fennt? (Kérem jelöljék meg az összeget is!)
  • Hány önkormányzatnak tartozik a KLIK?
  • Mennyi pénzzel tartozik a KLIK az önkormányzatoknak?
  • Mi a tartozások oka?
  • Nem tartják visszásnak, hogy egyes önkormányzatoknak rendszeresen fizetnie kell a KLIK-nek az oktatási intézmények fenntartására, de a KLIK nem egyenlíti ki az önkormányzatok felé felhalmozott tartozásait?
  • Mikor törleszti a tartozásait a KLIK?

Ezt sikerült válaszolniuk:

"A KLIK tartozásállományának mintegy felét a közüzemi tartozás jelentette. A kialakult helyzet megoldása érdekében a KLIK egyeztetést kezdeményezett az érintett szolgáltatókkal a kifizetés ütemezéséről. Augusztus hónapban az elmaradás teljes összege rendezésre kerül. Az áruszállítás keretébe tartozó kötelezettség kifizetése folyamatos. (Az áruszállítás kategóriába a közüzemi szolgáltatásokon kívül minden olyan termékértékesítés, szolgáltatás, számlaköteles tevékenység beletartozik, amelynek teljesítője nem állami szerv.)"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.