Vádat emelnek a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet vezetői ellen

Vádemelési javaslattal zárta le a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet gazdasági tevékenységével kapcsolatos eljárást H. Béla és társai ellen a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

A nyomozás adatai szerint a pénzintézethez köthető visszaéléseket 2006-ig lehet visszavezetni, az okozott kár meghaladja a 20 milliárd forintot. A teljes kárérték nagy részét – csaknem 19 milliárd forintot – a takarékszövetkezet rossz hitelezési gyakorlata által okozott vagyoni hátrány teszi ki.

A pénzintézet 119 esetben nyújtott kölcsönt hitelképtelen gazdasági társaságoknak fedezet nélkül.

Ezekkel az ügyletekkel összefüggésben 72 gyanúsított ellen hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt folyt az eljárás.

A nyomozás során az is kiderült, hogy

az egyik gyanúsított érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok csaknem 5,5 milliárd forint értékben állítottak ki váltókat, úgy hogy a cégeknek nem volt reális lehetőségük arra, hogy azokat visszafizessék. Ráadásul ezek közül néhány váltó még hamis is volt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vagyon-visszaszerzési tevékenység keretében 44 gyanúsított esetében vett zár alá bankszámlákat, ingatlanokat és ingóságokat.

A hűtlen kezelés és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és a nyomozás iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnek. (police.hu)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.