Pokolgép robbant Kairóban

Nagyerejű robbanás rázta meg csütörtökre virradóra az egyiptomi főváros, Kairó külvárosát. A bombát egy autóban robbantották fel egy nemzetbiztonsági szolgálathoz tartozó, külvárosi épület előtt. Hat rendőr megsebesült a támadásban.

Rendőr biztosítja a helyszínt a robbantás után. Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

Egyiptomban gyakoriak a hasonló támadások, mióta 2013-ban Abdel-Fattah El-Szíszi átvette az ország irányítását Mohamed Murszitól és megtorlásokat hajtott végre a támogatói között. Májusban halálra ítélték a bebörtönzött egykori elnököt, Murszit.

Múlt héten új anti-terrorista törvényről döntöttek az országvezetők, miután a nyáron sorozatosak voltak a támadások - nemrég egy hasonló autóban robban bomba vetett véget Kairóban az egyiptomi államügyész életének is. Az új törvény alapján gyakorlatilag bárkit elítélhetnek terrorizmus vádjával, akár ellenséges újságírókat is.

Szubrá-al Haimá, Kairó. A támadás helyszíne Fotó: AFP / KHALED DESOUKI

A törvény elfogadása napján iszlám militaristák több fronton is támadást intéztek egy kisváros ellen a Sínai-félszigeten. A félszigeten állomásozó szabadcsapatok, amelyek közül többen kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, számos kairói bombatámadásban vettek már részt.

Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem vállalta a felelősséget a mai incidensért.

(BBC) (New York Times)