Megépült a robot, akinek az a dolga, hogy helyettünk hányjon

2015 augusztus 21., péntek 12:48
40

A tudósok hányógépet építettek, hogy megfigyelhessék a norovírusok terjedését, amiket a gyomor-bélhurut leggyakoribb okozójaként tartanak számon.

A kutatók szerint ezek a vírusok jellemzően hányas során szóródnak szét a levegőben, amin keresztül bejuthat mások szervezetébe is, ahol újabb fertőzést okoznak. A fertőzés veszélyét tovább növeli, hogy ezek a vírusok akár napokig is képesek túlélni a szabadban, ha rátapadnak valamilyen felületre. Különösen veszélyesek tudnak lenni a kórházakra és klinikákra nézve, ahol eleve sok embert kezelnek hányásos tünetekkel.

A hányógép használatával ezeket a helyzeteket tudják szimulálni, amivel mindenki ezerszer jobban jár, mintha önkéntes jelentkezőket kérnének fel a teszteléshez. A kutatók szerint a robot teljesen úgy hány, mint egy élőlény. Talán csak annyi a különbség, hogy a robot kizárólag folyékony állagút képes hányni, nem olyan darabosat, mint az emberek. Ráadásul a robotnak olyan elkeseredett emberi arcot formáztak, mintha valaki tényleg éppen a kínok kínját élné át.

A norovírusok nem szaporíthatóak Petri-csészében, így a modellezéshez más, hasonló struktúrájú vírusokat kell használniuk.

A hányással terjedő vírusok visszaszorítására pedig azt tanácsolják, hogy mindenki rendszeresen mosson kezet. Aki pedig úgy érzi, hogy valami vírus tombol a gyomrában, inkább maradjon otthon. (The Daily Dot)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt