A nők inkább válnának, mint a férfiak

A nők több mint kétszer olyan gyakran kezdmeményeznek válást, mint a férfiak, ellenben a nem házas kapcsolatokat a férfiak épp olyan gyakran akarják felbontani, mint a nők.

Mások mellett ez derült ki abból a felmérésből, amit az Amerikai Társadalomtudományi Társaság (American Sociological Association) megrendelésére készítettek el amerikai kutatók.

Love and marriage. Fotó: AFP / DPA / PETER KNEFFEL.

A survey tipusú felmérésben 2262 felnőttet kérdeztek meg ellenkező nemű párral folytatott kapcsolataikról 2009 és 2015 között.

Az összes válás közül 69 százalékot kezdeményeztek nők és csak 31 százalékot férfiak.

Viszont a nem házas kapcsolatok esetében szinte alig tudtak kimutatni szignifikáns különbséget: ott férfiak és nők nagyjából hasonló arányban kezdeményezték a szakítást.

A kutatással kapcsolatban Michael Rosenfeld, a Stanford Egyetem szociológia professzora azt közölte, hogy az eredmény nem meglepő, mert minden tanulmány és kutatás általában erre a következtetésre jut. A nők fokozottan érzékenyek a kapcsolatok hullámzásaira és ezért általában véve is gyakrabban kezdeményezik azok felbontását.

A friss adatok alapján viszont felmerül egy új szempont is. Rosenfeld szerint

miközben a társadalmi tereken a nők egyenjogúsága egyre láthatóbbá válik, a házasság intézményén belül ez a tendencia kevésbé egyértelmű.

A professzor példaként hozza, hogy a feleségek továbbra is férjeik nevét viselik, és még mindig érvényesülnek a hagyományos elvásárok a feleségekkel szemben. Ilyen elvárás például az, hogy a nők végezzék a házimunka és a gyereknevelés nagy részét. Nem házas kapcsolatokban ezek az elvárások kevésbé jelennek meg.

(Time)