A francia vonaton gépfegyverrel támadó marokkói férfi megdöbbent, hogy terroristának nevezik

2015 augusztus 23., vasárnap 19:16
473

A marokkói Ayoub el-Khazzani, aki pénteken gépfegyverre próbált mészárolni az Amszterdamból Párizsba tartó gyorsvonaton, és akit négy utas tepert le, megmentve ezzel sokak életét, állítása szerint nem is terrorista. Bár azóta kiderült, hogy járhatott az Iszlám Állam szíriai kiképzőközpontjában is, de a férfi ügyvédje szerint el-Khazzani megdöbbent, hogy iszlamistának és terroristának könyvelték el, mivel ő csak éhes volt és ki akarta rabolni az utasokat. Kalasnyikovval.

A férfi több európai hatóság számára is ismert volt, mint potenciális veszélyforrás, ennek ellenére gond nélkül juthatott fel a vonatra. A férfi ügyvédje, Sophie David elmondta, hogy el-Khazzani fiatalon nagyon szegény volt, éhezett és nagyon-nagyon vékony volt.

Anthony Sadler, Spencer Stone, Alek Skarlatos és az amerikai nagykövet, Jane Hartley (THOMAS SAMSON / AFP)

Ügyvédje szerint a marokkói férfi mezítláb volt, csupán egy kórházi pólót és egy bokszernadrágot viselt, amikor a rendőrök kihallgatták Arras városában. Davidnak azt mondta a férfi, hogy a Kalasnyikovot Brüsszelben egy parkban találta, ahol korábban többször aludt.

Pár nappal később pedig úgy döntött, hogy felszáll a vonatra, kirabolni az utasokat, mert egy másik hajléktalan férfitól azt hallotta, ezen a járaton mindig sok gazdag ember utazik. A férfi szerint ő nem is sütötte el a fegyvert, amíg annak birtokában volt.

A francia belügyminiszter szombati közleménye szerint viszont több lövés is eldördült, mielőtt sikerült lefognia az utasoknak a férfit. Két utas sérült meg pénteken, egyikük még mindig kórházban van. A francia-amerikai állampolgárt eltalálta egy golyó, súlyos, de stabil állapotban van.

Közben kiderült az is, hogy a francia államfő, Francois Hollande a legnagyobb adható kitüntetést fogja átadni hétfőn a vonatút hőseinek.

A három amerikai vasárnap először adott interjút a pénteki támadás óta. Egyikük, a légierőnél szolgáló Spencer Stone arról beszélt, hogy készek voltak a végsőkig harcolni azért, hogy megakadályozzák a támadást.

Stone arra ébredt a vonaton, hogy a marokkói férfi a Kalasnyikovot nézi, és az nem akar működni, nem tudta rendesen felhúzni. Egyik társa akkor megbökte, és mondta neki, hogy induljanak. Odarohantak és a földre lökték, a közelharcban viszont a férfi elővett egy pisztolyt és egy vágóeszközt is. A férfi volt középen, a három amerikai közben bírkozott vele és próbálták leszorítani. Egyikük a nyakát kapta el, a cél az volt, hogy veszítse el az eszméletét, miközben társai ütötték.

Azt érezték, hogy az ellenfelük is kész az életéért harcolni, ugyanakkor az is világos volt, hogy nem volt gyakorlata lőfegyverekkel, nem értett hozzájuk. Ez volt a vonaton utazók szerencséje, hiszen a férfi nyolc tárnyi lőszert vitt magával.

A három amerikai most a média érdeklődésének középpontjában találta magát, még mindig nehezen hiszik el, ami történik, olyannak tűnik az egész, mintha egy filmet néznének. Bár ketten is a katonaságtól érkeztek, szerintük annak, amit tettek, nem sok köze volt a kiképzésükhöz, ösztönből cselekedtek.

(Reuters, France24)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt