Stop the madness: NO VITORLÁSCIPŐ!

divat
2015 augusztus 23., 08:02
comments 760

A vitorláscipő a férfidivat csótányroppantója, a XXI. század makkoscipője és nejlongarbója,a legvisszataszítóbb, legfölöslegesebb és legrandább divatjelenség. Ezt nem én mondom (illetve: dehogynem!), hanem David Yi, a Mashable dél-koreai divatszakírója. Csodálatos szakember. Egy hónapja ő mondta ki azt is: semmilyen körülmény, soha nem indokolhatja azt, hogy felnőtt, ivarérett férfiak közterületen, normális környezetben (tehát: nem strandon) olyan lábbelit hordjanak, amelyből kilátszanak a lábujjaik. Tehát a szandál nem hogy zoknival, de anélkül sem minősíthető elfogadható viseletnek,

a tangapapucsokkal meg aztán tényleg menjen mindenki a picsába.

Szívemből szólt.

Én is elborzadva figyelem azokat az ötvenes fériakat, akik abban a pillanatban, amikor a napi átlaghőmérséklet tíz fok fölé emelkedik, átvedlenek pszeudo-úszómesterré, és térd alá (vagy fölé) érő rövid vászonnadrágban és tangapapucsban (az angol neve még unbdorítóbb, szinte érezni a klaffogásban képződő gumis lábszagot: flip-flop) csapatják utcán, plázában, bótban, kocsmában, mintha valami megfiatalító energiát nyernének a kibaszott lábszőreik közszemlére tételétől.

A vitorláscipő nem esik messze a tangapapucs fájától. Az is a mérhetelen lazaság és fiatalos lendület képzelt jelképe. Belvárosi borbárban utcai pultjánál rozéfröccsöt szorongató, szigorúan felhajtott galléros Ralph Lauren piképólót, lábszárközépig érő (szintén felhajtott) skinny nadrágot és adott esetben nyakban lazán meghurkolt kötött pulóvert viselő napbarnította hím nem létezik vitorláscipő nélkül. Szigorúan mezítlára, esetleg titokzoknival.

Egy cipő, aminek, basszameg, az a legnagyobb kunsztja, hogy egy kis bőrszalag fut rajta végig oldalt. BŐRSZALAG! Az utoljára Csoóri Sándornak állt jól, de neki is westernnyakkendőként.

Yi a vitorláscipő indokolatlan, tömeges túlhasználata ellen emel szót.

A vitorláscipő egyetlen adekvát alkalmazása ugyanis a vitorlázás.

Tehát: a férfiaknak csak akkor kéne vitorláscipőt hordaniuk, amikor vitorláznak. „Már akkor is levetetik veled, ha fölszállsz egy nagyobb hajóra, mondjuk jachtra. Ez azért mond valamit?!” – nyilatkozta Logan Horne, a híres sztájliszt, aki például Lindsey Lohan tanácsadója.

Aztán röpködnek még a jelzők mindenféle divattudoroktól a vitorláscipős férfiakra: fogalomnélküliek, pofátlanul lazáskodók, rossz ízlésűek.

Tehát fogadjuk meg dél-koreai barátunk tanácsát, ha valaki, ő aztán ért hozzá: hajítsuk el a vitorláscipőket, hordjunk inkább tornacipőt, balettcipőt, bakancsot, gumicsizmát, bármit, csak vitorláscipőt ne! (A fentiek Fa Nándorra és  Detre testvérekre természetesen nem vonatkoznak.) (via Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.