10 millió dollárt kell fizetnie a Palesztin Hatóságnak, amiért Izrael elleni terrorcselekményeket támogatott

2015 augusztus 24., hétfő 16:15
246

Egy manhattani bíróság 10 millió dolláros biztosíték megfizetésére kötelezte a Palesztin Hatóságot, amiért annak része volt hat olyan, Izrael elleni terrortámadás megszervezésében, amiben amerikaiak haltak és sebesültek meg. Az ítéletben szereplő 10 millió dollár (meg még havi 1 millió fellebbezési díj) kisebb, mint amekkorát a károsutak ügyvédjei ki szerettek volna csikarni a bíróból. Az ügyvédek szerint ezt a pénzt, ami mai árfolyamon kb. 2,74 milliárd forint, a Palesztin hatóság könnyedén kifizeti. Tény, hogy ez a 10 millió inkább a hatóság ügyvédjeinek igényeihez állt közel.

Két hete az amerikai kormány nagy sajtóvisszhangot keltve beavatkozott az ügybe, az igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, hogy az ügyben az Amerikai Egyesült Államok érdeke, hogy a bíróság semmiképp ne szabjon ki akkora jóvátételt, amekkorát csak akkor tudna kifizetni a Palesztin Hatóság, ha saját költségvetésének stabilitását veszélyeztetné. A kormány szerint a közel-keleti békefolyamatban kiemelt szerepe van a Palesztin Hatóságnak, ezért nem lenne jó, ha gazdasági válságba taszítanák, ezzel kockáztatva a politikai instabilitást a hatóság által ellenőrzött területeken.

A manhattani bíróság ítélete azért is mérföldkő jelentőségű, mert hivatalos palesztin csoportok felelősségét is kimondta 6, Izrael elleni terrortámadásban, amik 2002 és 2004 között történtek. (NYT)

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt